Överviktiga barn - vanligare i fattiga kommuner

Överviktiga barn - vanligare i fattiga kommuner

Det är dubbelt så vanligt med övervikt och fetma bland fyraåringar i fattiga områden jämfört med rika. Det visar en sammanställning där Barnhälsovården vid Landstinget Sörmland tittat på fyraåringars vikt runt om i landet.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I Stockholm och Göteborg är skillnaderna stora mellan de socioekonomiskt utsatta områdena och de områden där invånarna har bättre en ekonomi och utbildning. Övervikt och fetma är nämligen dubbelt så hög i områden som Skärholmen och Angered jämfört med Örgryte och Danderyd. Det visar en sammanställning från Barnhälsovården vid Landstinget Sörmland, som Sveriges Radio tagit del av.

Övervikt även vanligare på glesbygden

På Glesbygden är det också vanligare med övervikt och fetma bland fyraåringarna, jämfört med storstäderna. Högst andel överviktiga fyraåringar har Västernorrland och Härjedalen. Där har 16 procent övervikt eller fetma. Lägst andel har Skåne, med tio procent.

I sammanställningen ingår 19 av Sveriges 21 landsting.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7034092

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tore Bryneholt 2018-09-4 08:27 (13 månader sen)

    Så är det nog... Men det är mer som följer med de som bor i de "fattigas områden". Forskningen m m borde försöka få fram vad som orsakar fattigdomen. Det handlar inte alltid om pengar - för lite...det handlar inte alltid om andras fel... och så kan vi fortsätta att utesluta. Men viktigast är att barnen som kommer till i dessa områden...hur kan vi hjälpa dem att liksom lyfta sig ifrån den miljö de hamnat i. Öka pressen på föräldrarna, men hur då...ge föräldrarna flera verkliga chanser m m.


Annons
Annons
Annons