Övervikt nästan lika vanligt som normalvikt bland nordborna

Övervikt och fetma fortsätter att öka i Norden vilket till mångt och mycket beror på sämre matvanor, enligt en ny omfattande undersökning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Bland dagens nordbor är det nästan lika vanligt att vara överviktig som att vara normalviktig. Generellt äter barnen bättre än de vuxna men de sociala skillnaderna i barnens matvanor har ökat markant. Bland barn vars föräldrar har kort utbildning har andelen som äter ohälsosamt ökat från 12 till 24 procent sedan 2011. Bland de barn svars föräldrar har hög utbildning är det färre som äter ohälsosamt, från 14 till 10 procent.

– Det är visserligen positivt att barn i genomsnitt äter mer av det som är nyttigt. Men det är samtidigt mycket allvarligt att de sociala skillnaderna i barns matvanor tycks öka. De ökade hälsoklyftorna är något som hela samhället behöver ta på allvar, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Mindre sockerkonsumtion men mer mättat fett

I jämförelse med grannländerna äter människor i Sverige mycket frukt och grönsaker samt fisk och förhållandevis lite socker. De andra länderna har dock minskat sin sockerkonsumtion mer än Sverige sedan 2011, men från en betydligt högre utgångsnivå. Generellt äter nordborna idag mindre fisk och fullkorn och mer mättat fett. Män äter generellt sämre än kvinnor och den största andelen med ohälsosamma matvanor finns i åldersgruppen 25 till 44 år.

Annons
Annons

Vidare visar undersökningen att svenska vuxna, tillsammans med finländarna, är mest fysiskt aktiva i Norden och ägnar sig minst åt dator- och TV-skärmar på fritiden. Samtidigt är andelen inaktiva barn högst i Sverige.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons