Nya ledtrådar bakom orsak till ätstörning

Att anorexia delvis är ärftligt har forskare visat sedan tidigare. Nu presenteras ytterligare uppslag kring orsakerna bakom ätstörningen.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Studien utfördes med hjälp av DNA från 3 495 personer med anorexia och närmare 11 000 personer utan. 

Enligt resultaten kan det här vara en sjukdom med både psykiatriska och ämnesomsättningsmässiga orsaker vilket Cynthia Bulik som forskar om anorexia på Karolinska institutet samt i USA ser som mycket intressant. Hon tillhör även dem som varit med och gjort studien.

Anorexia mer än bara psykisk sjukdom 

Hon menar att Anorexia nervosa tidigare fullt ut setts som en psykiatrisk sjukdom. Men att de genetiska sambanden som upptäckts i och med forskningen nu gör att det behövs tänkas om.

Annons
Annons

Sambanden som forskningen visat på har bland annat att göra med vissa aspekter av fetma. Som det ser ut skulle övervikt kunna ha samma gener inblandade som vid anorexia - trots att de av någon anledning verkar i helt motsatt riktning.

Samband med fetma 

Cynthia Bulik förklarar med exemplet att personer med fetma som gått på diet ofta lätt kan gå upp i vikt igen efteråt. Anorexipatienter som har fått en mer normal vikt igen kan däremot lätt tappa i vikt igen efteråt.

Läs också: Anorexia ökar risk att dö i cancer 

Annons
Annons

Vilka mekanismer som skulle kunna ligga bakom det här vet forskarna inte än. Det behöver undersökas vidare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons