Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion hävde anlag för fetma

Annons

En timmes träning om dagen gör att även ungdomar som bär på ett genetiskt anlag för fetma får kontroll på vikten. Det framkommer i en ny studie som letts från Sverige. Det är forskaren Jonathan Ruiz vid Karolinska institutet i Huddinge som tillsammans med kollegor har undersökt 752 ungdomar i tio europeiska länder. Syftet med studien var att se om en timmes fysisk aktivitet om dagen kan upphäva effekten av en viss genvariant som ökar risken för fetma.

Knappt hälften av ungdomarna i studien, 47 procent, hade en kopia av genvarianten, 16 procent hade två kopior och resterande 37 procent hade ingen kopia alls. Precis som väntat kunde forskarna se att den aktuella genvarianten var kopplad till högre kroppsmassindex, BMI, större midjemått och högre andel fett i kroppen. Men samtidigt kunde de notera att effekten av genvarianten var betydligt mindre bland de tonåringar som motionerade minst en timme varje dag. För varje kopia av genvarianten, hade de som motionerade minst en timme dagligen 0,17 gånger högre BMI än de som inte hade genen.

Annons
Annons

Dessutom hade motion en tydlig effekt på midjemått och andelen fett i kroppen bland ungdomarna som bar på genvarianten. Forskarna drar slutsatsen att en timmes motion om dagen kan kompensera effekten av det studerade genetiska anslaget för fetma, vilket de menar har stor betydelse för folkhälsoarbetet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.