Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mindre socker kan ge ett bättre liv

300 000 tusen fall av diabetes kan undvikas med en gradvis minskning av sockerhalten i sötade drycker. Detta enligt brittiska forskare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-01-15

Annons

I Storbritannien har man genomfört en satsning för att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter med 40 procent under en femårsperiod. Nu vill man göra en liknande satsning när det gäller socker.

Fetma och övervikt kan förebyggas

Skulle man på en femårsperiod minska sockerhalten i sötade drycker med 40 procent skulle det ge en genomsnittlig minskning med 38,4 kalorier per dag i slutet av satsningen. För den brittiska befolkningen skulle det innebära att 500 000 fall av övervikt och 1 miljon fall av fetma skulle förebyggas.

Och det skulle i sin tur kunna förebygga omkring 300 000 fall av diabetes typ två under de kommande två årtiondena, enligt en studie av professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Sockret som försvinner från dryckerna ska inte ersättas med konstgjorda sötningsmedel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.