Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Miljögifter och kemikalier kan orsaka fetma

Annons

En orsak till de ökande problemen med övervikt kan vara gifter och kemikalier i vår miljö. Det framkommer i en ny studie som gjorts bland 1 000 svenska män och kvinnor i 70-årsåldern, rapporterar Sveriges Television, Vetenskap. En av forskarna bakom studien är Lars Lind, epidemiolog och professor i medicin.
– Flera forskargrupper världen över har visat att miljögifter kan göra att djur blir feta, säger Lars Lind till Sveriges Television, Vetenskap. De preliminära resultat vi kan visa idag innebär att de här sambanden tycks finnas även hos människor.

Forskarna bakom studien har tagit analyserat blodprover från de 1 000 svenska män och kvinnor i 70-årsåldern som deltagit i studien, och mätt nivåerna av olika kemikalier och gifter. Några av de kemikalier de sökt efter är tungmetaller, bekämpningsmedel, PCB och dioxiner.&nbspOch studieresultaten pekar på att det finns ett tydligt samband mellan övervikt och förekomsten av gifter i blodet.
– Studien visar att ju fetare personer var, desto högre halter av miljögifter fanns det i blodet, berättar Lars Lind för SVT.

Annons
Annons

Enligt Lars Lind är det heller inte bara fetma som miljögifterna kan kopplas ihop med. Forskarna fann även att personer med höga halter av miljögifter även drabbades av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar i högre utsträckning än andra. Än så länge finns det dock ingen förklaring till vad detta beror på. Men studier av det här slaget visar på samband som ger forskarna nytt material att fortsätta undersöka. Här näst ska de svenska forskarna fortsätta att söka samband mellan gifter och olika hälsotillstånd hos gruppen av 70-åringar. Och just nu pågår en amerikansk och europeisk studie som ska granska miljögifternas påverkan på foster.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons