Mättnadspiller av spenat – nyckeln till viktnedgång

Annons
Annons
Annons

Nu har forskare i Lund tagit fram ett mättnadspiller ur vanlig spenat. De blir därmed de första forskarna i världen med att framställa ett mättnadspiller på detta sätt. De försökspersoner som deltog i undersökningen kände sig mätta länge och deras blodfettsnivåer sjönk. Ämnen som thylakoider finns i riktig spenat och de har en förmåga att ge mättnadskänsla och sänka både blodfetter och blodsocker. Forskarna genomförde ett djurförsök där möss fick äta gröna kex som innehöll thylakoider, och dessa möss gick inte upp lika mycket i vikt som de möss som matades med vanliga kex.

I en pilotstudie som sedan genomfördes på människor uppmanades en grupp feta personer under fyra veckor att äta som vanligt, och det nya pillret visade tecken på sänkta blodfetter och personerna gick ner i genomsnitt två kilo. Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, har forskat på fetma och aptitreglering i 20 år och hon tror att gröna mättningspiller med thylakoider kan ha en framtid.
– Om det fungerar hela vägen ut så är det naturligtvis viktigt både preventivt och kanske även kurativt. Med denna fetmaepedemi som vi har och med den moderna snabbmaten där jag inte tycker att livsmedelsindustrin inte har tagit sitt ansvarsområde borde. Det är lite emot vår biologi att äta snabbmat.

Hon menar att det är den saltrika maten som framkallar ett sug efter socker som förstör de mekanismer gör att vi borde känna oss mätta.
– Mättnadskänslan är inte bara något som ska befinna sig lokalt i tarmen, att man måste spänna ut bältet utan det är framförallt i hjärnan som vi behöver bli mätta och tillfredställda. Det är det som är så viktigt för att vi ska kunna göra något annat än att bara tänka på mat. Och det är det som vi har uppnått med de här gröna tabletterna, säger Charlotte Erlandson-Albertsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons