Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många unga oroliga för vikten

Annons

Omkring vart femte barn mellan 13 och 17 år bryr sig för mycket om sin vikt anser deras föräldrar, visar en ny undersökning. Men den verkliga siffran kan vara betydligt högre&nbsptror barnhälsoexperter.
– Det är klart att det finns ett stort mörkertal bakom de här siffrorna, det är absolut inte alla som är oroliga för sin vikt som låter föräldrarna veta det, säger Claude Marcus, professor i pediatrik och leder Rikscentrum för svår övervikt hos barn, till Svenska Dagbladet.

Han tror heller inte att det är ”rätt” personer som oroar sig för vikten. Bland annat menar han att många av dem som oroar sig kan vara tonårstjejer som närmast har ätstörningar.
– Ingen mår bra av att gå och oroa sig. Det här är ett tecken på att man inte får adekvat stöd och hjälp. Skolhälsovården måste ta ett större ansvar, säger han.

Annons
Annons

Det blir allt ovanligare med hälsokontroller av gymnasieelever och tillfällena blir allt färre för ungdomar som behöver prata med någon om sin hälsa. I dag är 15-20 procent av alla barn i Sverige överviktiga. Men samtidigt kommer nya positiva rapporter som gäller barn i lägre åldrar. Den tidigare andelen överviktiga fyraåringar och tioåringar verkar nu har avstannat, enligt undersökningar från Statens folkhälsoinstitut. Claude Marcus tror att en viktig orsak till det är mediebevakningen.
– Jag tror en stor anledning till det är att frågan har varit i fokus i media, men svalnar&nbspintresset därifrån så finns det risk att det ökar igen. Förskolor, fritids och skolor måste börja ta ansvar för det här. Det är svårare för föräldrar att ge barnen mer hälsosam mat än vad de professionella pedagogerna gör, säger Claude Marcus.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.