Många 6-åringar med övervikt har nedsatt insulinkänslighet

Insulinkänslighet, blodfettsrubbningar och högt blodtryck drabbar överviktiga barn redan i sexårsåldern, vilket i sin tur kan leda till typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom senare i livet. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.


Publicerad den: 2019-03-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Många 6-åringar med övervikt har nedsatt insulinkänslighet
Annons

Det blir allt vanligare med övervikt och fetma, och kroniska sjukdomar som orsakas av övervikt utvecklas i allt tidigare åldrar. Men enligt läkaren Emma Kjellberg, som står bakom den aktuella avhandlingen,  går det att förhindra genom tidiga insatser.

Överviktiga barn hade flera riskfaktorer för metabola syndromet

I studien följde man 212 sexåringar , varav 37 barn som hade övervikt eller fetma. Provtagning av blodsocker togs av 29 av barnen med övervikt eller fetma, och resultaten visade att mer än en fjärdedel hade nedsatt insulinkänslighet. Hos barn med normal vikt var motsvarande siffra fem procent.

I den aktuella studien var det dessutom i stort sett bara barn med övervikt eller fetma som hade mer än en riskfaktor för det metabola syndromet.

– Trots att studien omfattar en ganska liten grupp barn såg vi att några av dem uppfyllde alla kriterier för att diagnostiseras med det som kallas metabola syndromet. Det är ett samlingsnamn för olika riskfaktorer, som i kombination ytterligare ökar den sammanlagda risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar som diabetes typ 2 senare i livet, säger läkaren Emma Kjellberg. 

Minska risken med bra kost och fysisk aktivitet

Om barnens familjer får hjälp med att skapa bättre kostvanor och öka den fysiska aktiviteten skulle man dock kunna vända riskfaktorerna i tid, menar Emma Kjellman. På så sätt skulle man alltså kunna undvika att kroniska sjukdomar och andra skador uppstår senare i livet. 

Vad är metabola syndromet? Läs mer här >>

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nedsatt-insulinkanslighet-vanligt-bland-forskolebarn-med-overvikt.cid1620019

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-03-17 01:25 (2 år sen)

    Emma Kjellbergs upptäckt att barn redan i 6-årsåldern kan ha en insulinresistens har uppmärksammats i en amerikansk medicinsk tidskrift som redan förra året gjorde en intervju med henne vilket visar vikten av hennes upptäckt. Vår forskningsgrupp på KI visade redan 1990 i en avhandling att insulinresistens uppkommer genom ett högt fettintag över 35 energiprocent (E%) som sjunker om fettintaget sänks till lägre än 25 E%. Man kan ha ett successivt ökat fasteinsulin under 5 år innan fasteglucos börjar stiga vilket betyder att överviktiga bör screenas för denna risk särskilt då barn för att inte på sikt få en typ2 diabetes. I min bok "Så, löser vi gåtan med det metabola syndromet" beskriver jag vår forskning och hur man sänker fasteinsulin ned till 25 E%.