Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

LCHF effektivare för feta

Lågkolhydratkost så som LCHF är på kortare sikt, sex månader, mer effektivt än lågfettkost för personer med fetma och som vill gå ner i vikt. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en rapport.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-23

Annons

Långsiktigt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns.  Ett brett utbud av flera olika kostråd sammantaget är det bästa för personer med fetma som vill gå ner i vikt enligt SBU.

Personer med fetma får i dag ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost, eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Men att äta strikt lågkolhydratkost är inte lika vanligt, och SBU anser att råd om strikt lågkolhydratkost bör förekomma i högre uträckning.

– Just den strikta lågkolhydratkosten är man väldigt försiktig med eftersom man har trott att den kan leda till förhöjda kolesterolnivåer, men vi har inte sett några tecken på att det kan finnas några sådana risker, säger Jonas Lindblom, docent och projektledare på SBU.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons