Diabetesläkemedel godkänt för behandling av överviktiga

Ett läkemedel som tidigare använts för behandling av patienter med typ 2-diabetes har dessutom visat sig bidra till viktminskning. Nu har läkemedlet fått klartecken för att användas även mot övervikt.

Publicerad den: 2015-01-28
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Läkemedlet innehåller substansen liraglutid, som godkändes för behandling vid diabetes typ 2 2009. Men eftersom medicinen även tycktes bidra till viktminskning har substansen testats ytterligare. I en studie med 5 800 feta eller överviktiga personer visade sig ämnet bidra signifikant till viktminskning, rapporterar Dagens Medicin. Glädjande nyheter, menar professor Stephan Rössner, tidigare chef för överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är mycket bra att vi nu får ett nytt läkemedel som kan användas av patienter med övervikt eller fetma, säger han till Dagens Medicin.

Enligt Dagens Medicin rekomenderar nu EU:s läkemedelsmyndighet att patienter med ett BMI över 27 ska kunna få behandlingen i form av en daglig injektion som patienten själv tar. Behandlingen ska genomföras tillsammans med andra livsstilsförändringar som bättre kost och mer motion. Syns inga resultat efter 12 veckor ska behandlingen avbrytas. Det är fortfarande inte känt vad som ger viktminskningen men enligt EU:s läkemedelsmyndighet verkar substansen bidra till mättnadskänsla. Myndigheten har nu gett klartecken för det nya användningsområdet för läkemedlet, men det formella godkännandet fattas av EU-kommissionen.

Annons
Annons

I dagsläget är bara ett enda läkemedel mot fetma godkänt i Sverige, men ytterligare en substans godkändes innan jul och nu kommer alltså snart diabetesläkemedlet i ny tappning. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lillvor Böifot 2015-01-28 16:48 (5 år sen)

  Varför i himmelens namn medicinera när det går att äta sig ned i vikt,
  professor Rössner? LCHF fungerar och den mathållningen kan också få diabetes 2 att försvinna. Se bara på Dr Annika Dahlqvist bland många andra.
  Skäms, för att låta läkemedelsbolagen göra vinster på vår hälsa!

 • Avatar 2015-01-28 21:06 (5 år sen)

  varför skriver ni inte namnet på medicinen

 • Avatar Eva 2015-01-28 22:22 (5 år sen)

  Ja herregud jag säger då det, bara tjäna pengar på läkemedel när det går att fixa med maten!! LCHF... hur svårt kan det va?

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2015-01-29 08:30 (5 år sen)

  Hej mamma 101! Vi på Netdoktor har tagit ett beslut om att inte skriva ut läkemedelsnamn utan enbart substanser för att inte göra reklam för det ena eller andra läkemedlet. Är du intresserad går det givetvis bra att fråga din läkare om substansen.

 • Avatar Marianne 2015-01-29 15:14 (5 år sen)

  Bra med en ny medicin som kan hjälpa för övervikten


Annons
Annons
Annons