Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hopp om ny bantningsmedicin

Annons

Ett nytt läkemedel som nyligen godkändes för diabetesbehandling har även den bieffekten att man går ner i vikt. Det visar en studie som presenteras i medicintidskriften The Lancet och forskarna bakom studien menar att man har nått bättre resultat med detta läkemedel att gå ner i vikt än de bantningspiller som finns på marknaden idag.

I Sverige finns bara två olika sorters godkända bantningspiller i dag, en sort som ser till att kroppen inte kan ta upp fettet i maten man äter och en annan typ som verkar aptithämmande genom att påverka signalsubstanser i hjärnan. Det nya läkemedlet ges som en injektion och är ett tarmhormon som ökar mättnadskänslan.

Annons
Annons

Totalt ingick 500 personer i studien och de som åt det nya preparatet, liraglutide, i högst dos gick ner 7,2 kilo medan de som fick ett placebopreparat gick ner 2,8 kilo. Men priset som en del fick betala genom att ta liraglutide var illamående och kräkningar. Läkemedlet har nyligen blivit godkänt för att kontrollera blodsockernivåerna på diabetiker men professor Stefan Rössner, som är en av författarna till studien, hoppas att medicinen även ska finnas som bantningsmedicin om några år.
– Jag tycker det är jättebra att vi får nya redskap för vi har så lite att välja på. Många patienter jobbar jättehårt med kost och motion men klarar inte det, säger Stefan Rössner, professor i Hälsoinriktad beteendeforskning vid Institutionen för medicin, Karolinska sjukhuset, Huddinge.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.