Hälsosam övervikt ifrågasätts

I en ny studie jämfördes insulinkänsligheten hos överviktiga och så kallat hälsosamt överviktiga. “Man kan säga att de ser friska ut, men under ytan är de nästan lika sjuka som andra överviktiga”, säger Peter Arner, professor i medicin vid Karolinska institutet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Termen ”hälsosam övervikt” syftar på en person med en normal metabol ämnesomsättning trots övervikt. Men ny studie publicerad i Cell Reports visar att fettcellernas svarar på insulin inte verkar skilja sig mellan personer som är överviktiga och hälsosamt överviktiga. Det skriver Dagens Medicin i en artikel.

– De verkar också behöva behandling för att inte drabbas av exempelvis hjärtinfarkt och diabetes. Man kan säga att de ser friska ut, men under ytan är de nästan lika sjuka som andra överviktiga, säger Peter Arner, professor i medicin vid Karolinska institutet och en av studiens författare.

Studiens svaghet är att deltagarna hade svåra överviktsproblem och samtliga skulle genomföra en fetmaoperation. Därmed finns en risk att resultaten enbart kan appliceras på den patientgruppen, påpekar forskarna. Härnäst kommer de att följa upp deltagarna efter kirurgin och undersöka om en normaliserad vikt påverkar hur patienterna svarar på insulin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons