Gen kopplad till fetma ändrar hormonbalans

En gen som har kopplats till ökad risk för fetma kan påverka hormoner som styr hungerkänslor. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet och som publiceras i facktidskriften Diabetes.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Våra resultat talar för att en förändrad hormonbalans, som leder till att aptiten och matintaget ökar, kan förklara varför vissa varianter av den så kallade FTO-genen driver upp kroppsvikten, säger docent Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Upptäckten av ”fetmagenen” FTO gjordes av brittiska forskare för några år sedan, men sedan dess vet man fortfarande ganska lite om vilka mekanismer som styr sambandet mellan varianter av genen och ökad fettinlagring och förekomst av fetma. Detta trots hundratals nya forskningsrapporter om FTO.

I studien har nära 1000 kvinnor och män deltagit. Vid 70-års ålder har de gjort en omfattande hälsokontroll där de lämnat blodprov för bland annat gen- och hormonanalyser. De hormoner som undersökts heter leptin och ghrelin.

Annons
Annons

– Vi vet sedan tidigare att leptin har en mättnadshöjande effekt och att brist på leptin kan orsaka fetma. Ghrelin däremot bidrar tvärtom till att öka aptiten samtidigt som det också minskar kroppens energiförbrukning, säger Christian Benedict.

En vanlig variant av den så kallade FTO-genen visade sig vara kopplad till halterna av hormonerna leptin och ghrelin. Brist på leptin kan orsaka fetma och ghrelin ökar aptiten.

De som ärvt genen från båda föräldrarna hade dels lägre halter leptin, dels högre halter ghrelin än övriga deltagare i studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons