Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fria radikaler skadar kroppen hos feta ungdomar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-23

Annons

Fria radikaler i blodet skadar celler och kan ge hjärt- och kärlproblem. Svårt överviktiga ungdomar har redan i tonåren för mycket av dessa fria radikaler, skriver Vetenskapsradion.

Det är en amerikansk undersökning som visar detta och ger ytterligare en förklaring till varför barnfetma är farligt.

Annons
Annons

– Vi vet sedan tidigare att barnfetma är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjuklighet senare i livet, att det ökar risken för bland annat hjärtinfarkt som vuxen, förklarar Claude Marcus, professor och barnläkare på Karolinska institutet i Stockholm, till Vetenskapsradion.

Siffror från bland annat Danmark visar att barn som lider av fetma oftare får hjärtinfarkt som vuxna och i Sverige har det visat sig att överviktiga barn redan i fem-sex årsåldern har en nedsatt känslighet för insulin, som är ett första steg mot diabetes.

Feta barn lider även av något som kallas oxidativ stress, det har blodprover visat. Oxidativ stress innebär att man har för lite antioxidanter vilket gör att de fria radikalerna kan skada till exempel blodkärl och ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar.

Undersökningen är gjord på amerikanska ungdomar men Claude Marcus menar ändå att det kan dras paralleller till svenska ungdomar

Annons
Annons

– Ja, mycket avspeglar det som vi tyvärr också ser bland barn och ungdomar med svår fetma i Sverige, säger han till Vetenskapsradion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.