Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Föräldrar ser inte barnets övervikt

Varannan förälder till barn med övervikt tror att barnet är normalviktigt. Fyra av tio föräldrar till barn med övervikt eller fetma oroar sig till och med för att barnet skall bli magert.
Annons

Det visar en europeisk studie av föräldrar till över 16 000 barn i åldrarna 2-9 år, däribland 1 800 barn från Sverige.

– Föräldrarnas insikter om fetma hos barnen ökar visserligen i takt med barnets ålder och med ökad BMI hos barnet. Men en viktutveckling i förskoleåldern kan gå från övervikt till fetma utan att nödvändiga livsstilsförändringar vidtas. Många föräldrar ser helt enkelt inte tillväxtökningen, och är beroende av objektiv information från till exempel barnavårdscentraler och skolhälsovården för att agera, säger Susann Regber, barnsjuksköterska som studerat detta vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Vet du hur ditt barn ligger till i tillväxten eller behöver du mer information från BVC eller skolhälsovården? Kommentera direkt här nedan!

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.