Fler feta än underviktiga i världen

En global epidemi gör världen fetare och Sverige är inte förskonat. För första gången i världshistorien finns fler feta människor än underviktiga på jorden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Fetma är ett allt vanligare problem. Omkring 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av fetma. Resultat från en stor forskningsstudie som i våras publicerades i tidskriften Lancet visar att befolkningen i nästan alla länder, förutom utvecklingsländerna i Afrika och Sydasien, stadigt går upp i vikt. I studien, som är en av de största, följde forskarna 19 miljoner människor i 186 länder sedan 1975.

– Fetma leder framför allt till typ 2 diabetes, de här två epidemierna går hand i hand, sen är det hjärt-kärl problem, artros och psykiska sjukdomar som depression. Och sen följer det också stora psykiska problem med den här sjukdomen som diskriminering och mobbning, säger Erik Hemmingsson som är fetmaforskare vi Karolinska Institutet. 

Skräpmat och snabba kolhydrater gör oss feta

Varför fetmaepidemin finns i vår miljö har Erik Hemmingsson forskat på. Orsakerna till fetmaepidemin finns runt hörnet. Det räcker med att gå ner på stan och vi blir nedlusade av biler på mat, menar han.

Annons
Annons

Skräpmat och snabba kolhydrater har invaderat vår närmiljö och det är en av orsakerna till maten som gör oss feta.

Att mat finns tillgängligt för oss att köpa dygnet runt är en riskafaktor och en annan är stress. En stressig vardag gör att man äter mer och därmed går upp i vikt.

Tycker du att du lätt kan äta för mycket och triggas du till att äta av läckra bilder på mat? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-12 10:32 (4 år sen)

    Nä triggas inte av reklam, har slutat äta skräpmat, lagar mat från grunden, lite kolhyrdrater, inget socker så gott det går, men jag förstår inte varför livsmedel i Sverige måste innehålla druvsocker mm, de smyger in socker i mycket och folk läser inte på förpackningarna, jag lusläser, så lite E ämnen det går med. Med allt detta har jag jättebra värden och gått ner 20 kg dessutom! Men jag ställde in mig mentalt före innan jag började, åt sånt jag inte skulle få äta sen, hihi och det gick! Nu äter jag sötsaker/bakverk med ögonen bara :-)) Fått min lilla gamla mamma som hade för höga sockervärden att äta lågkolhydratkost och nu har hon normala värden, så bra för typ diabetes 2 alla fall, dessutom gick hon ner 7 kg med. 92 år.

  • mats-
    2016-05-11 16:11 (4 år sen)

    Är det miljögifterna som behöver fett att lagras i?


Annons
Annons
Annons