Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fettsnål kost höjer humöret

Annons

Personer som följer en fettsnål diet för att gå ner i vikt får bättre humör jämfört med personer som utesluter kolhydrater. Däremot blir viktnedgången densamma, visar en ny australisk studie. Det är den australiska forskaren Grant D Brinkworth som undersökt och jämfört två populära bantningsdieter. Den ena innehåller lite fett och mycket kolhydrater och det är den kost som traditionellt rekommenderas till personer som önskar gå ner i vikt. Den andra bantningsvarianten består av litet kolhydrater, men mycket fett och protein.

Totalt medverkade 106 överviktiga personer i studien. Dessa delades slumpmässigt in i två grupper där den ena hälften fick äta litet fett och den andra hälften drog kraftigt ner på kolhydraterna. Samtliga deltagare fick hjälp med att planera sina måltider och de svarade regelbundet på frågor om hur de mådde. Dessutom kontrollerades även deras blodsocker- och insulinhalter. Redan efter åtta veckor uppgav samtliga studiedeltagare att de mådde bättre, de hade gått ner i vikt och de kände mer energi och var mindre arga och deprimerade.

Annons
Annons

Ungefär ett år senare hade deltagarna i båda grupperna gått ner ungefär lika mycket i vikt, nästan 14 kilo i genomsnitt. Det fanns heller inga större skillnader i blodsocker- och insulinhalter mellan grupperna. Men däremot fanns skillnader i deras humör. De personer som följde lågfettsdieten mådde fortfarande bättre än när de började banta. De kände sig piggare, hade mer energi och kände mindre ångest än vad de känt året innan. Den andra gruppen, som åt begränsat med kolhydrater, var däremot tillbaka där de började. De var ungefär lika deppiga som före dieten trots viktnedgången.
– Det är mycket mat som är förbjuden i lågkolhydratdieten. Jag tror att många blir deppiga av att avstå från alltför mycket. Maten kan också bli väldigt ensidig, dessutom med stor risk för förstoppning. Det kan ju verkligen påverka humöret, säger Martijn Katan, professor i hälsovetenskap vid VU-universitetet i Amsterdam.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.