Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fettet lurar oss att äta mer

Annons

Anledningen till att en god glass, eller någonting annat onyttigt, får oss att längta efter en till kan bero på att hjärnans aptitreglerande funktioner sätts ur spel av fettet. Det hävdar en amerikansk forskargrupp som menar att fettet i exempelvis hamburgare eller glass får hjärnan att skicka signaler till kroppens celler som får oss att vilja fortsätta äta.

I kroppen finns ett inbyggt försvar mot att äta mer än vi behöver men detta försvar kan alltså enligt forskarna slås ut av fettet.
– Det här är ytterligare ett argument för att de mättade fetterna inte är bra, säger Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Enligt studien är det framför allt en sorts fett, palmitinsyra, som visat sig ge den påtalade effekten. Det är en vanlig typ av mättat fett som finns ibland annat smör, ost, mjölk och kött. Och när hjärnan inte säger till oss att sluta äta fortsätter vi att proppa i oss, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Clinical Investigation.

Dessutom pekar studieresultatet på att effekten kan hålla i sig i flera dagar, vilket kan förklara varför man ibland känner sig hungrigare än vanligt på måndagen om man frossat i fet mat under helgen. Även om upptäckterna har gjorts vid djurförsök går de väl i linje med dagens kostråd som går ut på att vi bör minska intaget av mättade fetter. Forskarna bakom studien går nu vidare med att studera hur lång tid det tar för kroppen att komma i balans igen efter intag av för fet mat. &nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons