Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetmakirurgi för unga kräver ökade vårdinsatser

Ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer psykologiskt ömtålig grupp än vad de vuxna är. Något som kräver ett utökat omhändertagande, både inför och efter operationen. Det visar en stor studie av svenska ungdomar under 18 år som opererats för obesitas

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-12

Annons

Kajsa Järvholm, psykolog på Skånes universitetssjukhus och doktorand på Lunds universitet, har träffat många ungdomar som har fetmaopererats och hennes slutsats är att operationerna varit bra för majoriteten. Men någon mirakelkur är det inte.

– Det här är en behandling som många efterfrågar väldigt mycket. Man har också stora förhoppningar på en viktoperation. Många ungdomar är också väldigt nöjda efteråt och mår bättre både fysiskt och psykiskt, men en viktoperation hjälper inte mot alla ens bekymmer, säger hon.

Samtidigt har en femtedel av ungdomarna fått symptom på ångest och depression efter sin fetmaoperation, menar Kajsa Järvholm.

Annons
Annons

Utökat omhändertagande

Överviktskirurgi av ungdomar under 18 år har utförts på försök och det är fortfarande oklart om de kommer att införas i reguljär svensk sjukvård. Nu pågår ytterligare ett försök och i slutet av september disputerar Kajsa Järvholm vid Lunds universitet med denna forskning som har studerat 88 ungdomar som opererats i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Min slutsats är man måste se att ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer psykologiskt ömtålig grupp än vad de vuxna är. Man måste erbjuda ett utökat omhändertagande, göra mer för att förbereda dem före operationen, men också följa dem psykiskt efter operationen. Det är framförallt viktigt under det andra året.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-12 18:20 (8 år sen)

    När man tar bort en bit av magsäcken är det litet som att bota huvudvärk men halshuggning! Fettcellerna finns kvar och de kräver fortfarande att bli fyllda. En smartare metod vore väl att ta bort fettceller med fettsugning. Men det klassas väl som plastik-kirurgi?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons