Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetmaepidemin breder ut sig

Annons

Årligen orsakar fetma minst 2,6 miljoner dödsfall internationellt sett, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Fetma och övervikt är inte längre ett problem för enbart den rikare delen av världen utan snart är problemet lika stort i mellan- och låginkomstländer, betonar organisationen. Omkring 1 miljard vuxna människor är nu överviktiga i världen och minst 400 miljoner vuxna lider av fetma, enligt en ny faktasammanställning. &nbsp

Dessutom varnar WHO för att fetmaepidemin kryper allt lägre ner i åldrarna och de kallar barnfetma som ”ett av 2100-talets allvarligaste hot mot folkhälsan”. Totalt klassas drygt 42 miljoner barn i världen, under fem år, för överviktiga. Övervikt i unga år innebär ökade risker för fetma i vuxen ålder, och risken ökar för att drabbas av diabetes och kärlsjukdomar. WHO uttrycker en oro över att fetmaepidemin breder ut sig i fattigare länder, vilket leder till att dessa länder drabbas av en ”dubbel börda”.
– Medan de forstätter att hantera problem med infektionssjukdomar och undernäring upplever de en våg av kroniska sjukdomar som övervikt och fetma. Det är inte ovanligt med fall av undernäring och fetma inom samma land, och ibland till och med inom samma hushåll, skriver WHO.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.