Fetma försämrar nybildningen av muskelceller

Fetma är kopplat till minskad muskelmassa och försämrad ämnesomsättning. Orsaken kan vara att muskelstamcellerna hos personer med fetma omprogrammeras, enligt ny forskning från Lunds universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Efter att ha jämfört så kallat DNA-metylering i muskelstamceller från feta (BMI över 30) och smala individer framkom det att denna process skiljer sig åt mellan grupperna. Personer med fetma hade betydligt fler metyleringsförändringar och muskelcellens insulinkänslighet minskade, vilket också är en riskfaktor för typ 2-diabetes.

Genom att gå in och justera aktiviteten i försök på möss sågs en ökad insulinkänsligheten i muskeln, menar Cajsa Davegårdh doktorand vid Lunds universitet.

- Vi tror att muskelstamcellerna har omprogrammerats i de feta individerna och att det delvis kan förklara varför muskelceller hos feta har en sämre insulinkänslighet och ämnesomsättning efter att de mognat, säger hon.

Annons
Annons

Är du läkare eller arbetar inom vården och vill uppdatera dina kunskaper om fetma och fetmakirurgi? Genomför läkarutbildngen inom området på NetdoktorPro och ge dina patienter bästa möjliga vård.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons