Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Extraskatt på läsk kan förebygga fetma

Annons

Dyrare läsk skulle ge färre överviktiga barn och vuxna. Det menar amerikanska forskare som nu föreslår en extraskatt på läsk. Ett flertal studier tyder på att läsk med tillsatt socker ökar risken för övervikt, diabetes och hjärt- kärlsjukdom. För varje extra läsk som ett barn dricker om dagen ökar risken på sikt med 60 procent av bli överviktig.

För att få bukt med överviktsproblematiken föreslår näringsprofessor Walter Willet tillsammans med sex andra ledande amerikanska forskare att en skatt på läsk bör införas i USA. En sådan typ av skatt finns redan bland annat i Finland och Norge. En prishöjning med 15 till 20 procent föreslås och en sådan höjning skulle leda till att läskförsäljningen minskar med mellan 10 och 20 procent. Vilket i sin tur hoppas kunna leda till viktminskning och lägre risk för sjukdom i alla åldersgrupper. Det skriver forskarna i en rapport i medicintidskriften The New England Journal of Medicine.

I Sverige får de amerikanska forskarnas förslag positiv respons. Ingrid Larsson, näringsfysiolog, arbetar med överviktiga barn och vuxna vid obesitasmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och hon är positivt inställd till en extraskatt.
– Det skulle vara intressant om det testades här i Sverige. Det skulle kunna hjälpa till att förebygga fetma och viktproblem, inte minst bland barn, säger hon.
&nbsp
Enligt en matvaneundersökning från 2003 kommer en fjärdedel av alla kalorier som fyra- till elvaåringar får i sig från näringstomma kalorier, däribland sockrad läsk. Den amerikanska studien pekar dessutom på risken att drabbas av diabetes. Personer som dricker läsk varje dag löper dubbelt så stor risk att få diabetes som för dem som dricker läsk en gång i månaden.

I Sverige har regeringen inga planer på att införa en läsk- eller sockerskatt. Ulrika Lindgren, politiskt sakkunnig för folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger att det ger för litet hälsoresultat i förhållande till de administrativa kostnaderna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.