Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Effektiv operationsteknik mot fetma

Annons

En operationsmetod som är relativt ny i Sverige kan på sikt ge bättre viktnedgång för personer som är ordentligt överviktiga, jämfört med traditionell fetmaoperation, rapporterar nyhetsbyrån TT. En ny svensk studie visar att även mycket feta personer kan uppnå normalvikt med denna metod.


– Våra resultat talar för att den nya operationsmetoden är ett bra alternativ för denna svårbehandlade patientgrupp, säger kirurgen Jakob Hedberg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Upsala Nya Tidning.

I sin doktorsavhandling jämför Jakob Hedberg den vanligaste metoden i Sverige – gastric bypass, med metoden duodenal switch. Med den sistnämnda metoden opereras patientens magsäck om till ett långsmalt rör, och tolvfingertarmen kopplas bort. Detta resulterar i att patienten efter duodenal swtich har en magsäck som endast klarar av att ta emot små portioner och näringen kan endast tas upp av en meter av tunntarmen, uppger TT.

Totalt har 47 män och kvinnor i 40-årsåldern deltagit i studien. De delades slumpvis upp i grupper och efter 3,5 år hade de som opererats med traditionell gastric bypass minskat sin BMI med i genomsnitt 17 enheter. Motsvarande siffra bland de som genomgick duodernal switch var 24 enheter.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons