Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dålig beredskap för överviktskirurgi

Annons

Omkring 8 000 svenskar beräknas genomgå överviktskirurgi nästa år, och om några år kommer många av dem att förmodligen behöva plastikkirurgi för att ta bort överflödig hud. I vissa fall kan det röra sig om tio kilo som blivit kvar av en kraftig viktminskning. Men landstingen har i dagsläget ingen beredskap för att ta emot dem, rapporterar Ekot.


Behovet av magoperationer är stort. Idag är runt 150 000 svenskar i behov av en magoperation mot övervikt och en viktminskning på mellan 30 till 40 kilo. Detta innebär att cirka 3 000 patienter årligen kommer ha behov av plastikoperationer.

– Vi har mycket svårt att hitta kompetens och kapacitet att ta hand om alla de patienterna, säger Jan Hedenbro, docent i kirurgi, till Ekot.

Han anser att det nu är tid för sjukvården att diskutera hur man ska lösa det problem som uppstår med överskott av hud efter överviktsoperationer, och påpekar att det inte längre finns någon anledning att ifrågasätta nyttan av fetmaoperationer.

– Det finns mycket goda belägg för att fetmaoperationer räddar liv, förbättrar livskvalitet, att den tar bort diabetes etcetera. Det är en etablerad del av sjukvården i dag, säger han till Ekot.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.