Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bortfallande gener kan orsaka fetma

Annons

Ett brittiskt forskarlag har identifierat en förändring i kromosom-materialet hos starkt överviktiga, såväl vuxna som barn. Denna förändring innebär att en bit med vidhängande gener har fallit bort. Och på den förlorade biten kan det sitta&nbspstyrgener till både hungerhormonet leptin och insulinfunktioner. Människan har av naturen&nbspganska stora variationer i vårt DNA, utan att vi märker av det. Det kan till exempel röra sig om tillskott av DNA, där bitarna upprepar sig, eller bortfall. Och vid de tillfällen då viktiga gener sitter på den förlorade biten, kommer deras funktion att saknas.

Bland de identifierade förändringar som sker i kromosom-materialet hos starkt överviktiga, har forskare kunnat se att leptin inte bildas, vilket är det hormon som talar om att vi är mätta. Martin Schalling, genetikprofessor på Karolinska sjukhuset i Solna säger att man sedan tidigare har kunnat se att den försvunna biten hängde ihop med autism. Men att det även hängde ihop med leptin och insulin är en helt ny upptäckt.
– Det som är nytt är att man har sett att inne i den här deletionen (försvunna biten) finns en väldigt viktig gen som styr både leptin och insulin, och det kan vara förklaringen till att de här personerna också blir överviktiga, säger Martin Schalling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.