Blodsockerfall vanligt efter överviktsoperation

Personer som genomgått överviktsoperationer har en ökad risk för att dö i olyckor. Nu tror forskare att detta kan bero på att många av patienterna efter operationen drabbas av lågt blodsocker.

Publicerad den: 2015-05-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Diabetesläkaren Niclas Abrahamsson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ligger bakom en ny studie där man följt upp patienter upp till två år efter magsäcksoperation. Resultaten visar att hälften av de som opererats med gastric bypass-metoden hade episoder med lågt blodsocker. För extremt överviktiga finns en annan metod, kallad duodenal switch. Bland dessa patienter hade hela 78 procent perioder med lågt blodsocker.  

– Det är känt att personer som genomgått överviktskirurgi trots minskad total dödlighet har en ökad risk att avlida i olyckor vilket kan ha koppling till episoder med lågt blodsocker, så kallad hypoglykemi. Vår slutsats är att man efter operation bör rekommendera anpassad kost och vid behov behandling med nya inkretinpreparat, läkemedel som ökar nivåerna av vissa tarmhormoner efter måltid, till patienter som drabbats av blodsockerfall, framhåller Niclas Abrahamsson, diabetesläkare och ansvarig för patientstudien.

Annons
Annons

I Sverige opereras cirka 8 000 personer för övervikt årligen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maria Jallow 2016-02-10 19:20 (4 år sen)

  http://startarom.blogspot.se/2014/02/blodsockerproblem-for-gastric-bypass.html

 • Avatar christina 2015-06-3 13:42 (5 år sen)

  Så sant!!
  Blodsockerfall har jag väldigt väldigt ofta !
  Det räcker med att dricka ett glas apelsinjuice tillsammans med min frukost så kommer blodsockerfallet snart.
  2009 magsäcksopererades jag .

 • Avatar Stinta Ekholm 2015-05-23 00:38 (5 år sen)

  Vad är det för inkretinpreparat? Vad heter de? Och vilka hormoner påverkas?
  Jag som är opererad i Uppsala, kan jag få dessa utskrivna då?


Annons
Annons
Annons