Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre att vara tjock än soffpotatis

Det är bättre att vara rund och fysiskt aktiv än normalviktig men stillasittande, enligt en ny stor studie. Och du behöver inte vara en hurtbulle – redan motion på låg nivå ökar chansen till ett långt liv.
Annons

Det är känt sedan länge att det är dåligt för hälsan att inte röra på sig. Bland annat ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men nu visar en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition dessutom att dubbelt så många dör i förtid på grund av ett stillasittande liv som av fetma. Flera hundra tusen personer från tio länder, däribland Sverige, har deltagit i studien. Professor Ulf Ekelund har lett projektet:

– Hittills har det varit ett väldigt fokus på eventuell övervikt och hur man ska gå ner i vikt, men den här studien visar att det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att röra på sig, säger Ulf Ekelund till TT.

Annons
Annons

Och det är inga orimliga träningskrav han sätter upp. Ju mer motion desto bättre, men redan med 20 minuters promenad eller annan motion varje dag minskar du risken för att dö i förtid med mellan 16 och 30 procent jämfört med om du tidigare inte rört på dig alls.

– Det är inte så mycket som behövs – det viktiga är att göra det till en vana. Till exempel att ta cykeln eller gå till jobbet i stället för att ta bilen. Om fysisk aktivitet vore ett läkemedel skulle det vara helt oöverträffat. Så är det bara, säger Ulf Ekelund till TT.

Annons
Annons

Rör du på dig tjugo minuter om dagen? Hur gör du för att hinna? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.