Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barnfetma ökar risk för cancer

Det finns en tydlig koppling mellan fetma och övervikt i barndomen och ökad risk för en del cancersjukdomar längre fram i livet. Det visar unik forskning från Köpenhamns universitet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-27

Annons

– Studier kring över 20 olika former av cancer pågår, och hittills finns konstaterade samband mellan övervikt och fetma i barndomen och sköldkörtelcancer och levercancer som vuxen, säger docenten och epidemiologen Jennifer Baker vid Köpenhamns universitet.

Jennifer Baker poängterar dock att övervikt och fetma i barndomen inte behöver orsaka cancer som vuxen. Men hon menar att hennes forskning tydligt pekar på att det finns en klar riskfaktor för cancer senare i livet.

– Det är därför viktigt att hjälpa barn att bevara en lämplig vikt, annars finns en  risk för deras framtida hälsa, säger Jennifer Baker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons