Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barnfetma en klassfråga

Annons

Barn till rika föräldrar är mindre feta än barn till föräldrar med lägre inkomster. Det visar ett flertal studier, skriver Dagens Nyheter. I förorter till Stockholm som Skärholmen och Kista-Rinkeby samt i Södertälje är ungefär var femte fyraåring överviktig. Medan motsvarande siffra i de mer välbärgade Stockholmförorterna som Vaxholm och Sollentuna visar att endast vart tjugonde barn lider av övervikt.

– Situationen är extrem och oacceptabel, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet och vetenskaplig ledare vid Rikscentrum för barnfetma, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Totalt sett har barns övervikt och fetma minskat lite under de senaste åren, efter en lång period då allt fler barn blivit allt fetare. Claude Marcus menar att det krävs tydligare regler om kost och motion på förskola, fritids och i skolan samt bättre stöd till föräldrar med lägre inkomster, skriver TT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.