Antibiotikakurerna kan göra dig fet

Många antibiotikakurer som liten kan öka risken för fetma senare i livet. Och antibiotika som slår ut många olika bakterier är den värsta boven.

Publicerad den: 2014-10-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskning från University of Pennsylvania visar att fler barn som fått fyra eller fler antibiotikakurer var feta vid två års ålder, jämfört med de som inte fått lika mycket antibiotika. Forskarna tror att det beror på att antibiotikan förändrar floran i mage och tarm, rapporterar TT.

– Vi tror att antibiotika dödar de bakterier som är mer effektiva på att putta vår vikt åt rätt håll, vilket gör de att bakterier som puttar den åt fel håll blir mer aktiva, säger professor Charles Bailey till BBC News.

Forskningen visar också att antibiotika som slår mot många olika typer av bakterier ger större risk för fetma än mer specifika antibiotika. Men forskarna tror inte på ett antibiotikastopp utan hävdar att fler studier behövs.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons