Fetmaoperationer fortsätter att sjunka i antal

Kurvan för fetmaoperationer fortsätter nedåt trots att svenskarna inte blir mindre feta. Brist på operationsutrymme och en höjd BMI-gräns för kirurgi är några sannolika skäl till trenden.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Fetmakirurgi blev allt vanligare i Sverige under åren fram till 2011 då siffran pikade med 8 600 operationer. Därefter har trendkurvan pekat nedåt. I fjol opererades cirka 6 300 patienter för fetma, vilket innebär en minskning med runt 500 operationer jämfört med 2014. Det skriver Dagens Medicin i en artikel.

– Det här är lite omdiskuterat bland oss fetmakirurger vad trenden beror på. Men helt klart finns det brist på operationsutrymme och operationssjuksköterskor på vissa ställen. Sannolikt finns det också en minskad efterfrågan, samtidigt som vissa landsting höjt BMI-gränsen för operation, säger Ingmar Näslund, biträdande registerhållare på Soreg, kvalitetsregister för fetmakirurgi.

Fler operationer per patient

Den vanligaste operationsmetoden mot fetma är gastric bypass men sleevegastrektomi har på senare år fått större utrymme i vården. Förra året utgjorde sleevegastrektomi 26 procent av alla fetmaoperationer i Sverige, jämfört med 16 procent 2014. Ingreppet är mindre omfattande och risken för tarmvred är betydligt lägre än för gastric bypass. Vidare är viktminskningen för operationerna densamma i det korta perspektivet. Dock menar Ingmar Näslund att långtidseffekten är sämre och att omoperationer blir allt vanligare efter sleeve.

Annons
Annons

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om fetmakirurgi på NetdoktorPro »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons