Allt fler betalar själva för sin överviktsoperation 

Att få vård för fetma är inte helt enkelt och allt fler väljer att själva bekosta sin operation, visa den senaste rapporten från kvalitetsregistret Soreg, Scandinavian Obesity Surgery Registry. Av de totalt 5 400 överviktsoperationer som gjordes under fjolåret var 1 200 betalda från egen ficka.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den första delen av Soreg:s årsrapport för 2017 har publicerats. Den tar upp antalet utförda operationer, typ av operation samt tidiga komplikationer (det vill säga komplikationer upp till 30 dagar efter operationen) i svensk obesitasvård. Samtliga 38 enheter som utför obesitaskirurgi i landet rapporterar i Soreg.
 
I fjol genomgick 5 400 patienter överviktskirurgi i Sverige, vilket är en minskning med 400 operationer jämfört med 2016. Samtidigt syns en 20-procentig ökning av egenbetalda operationer. Under 2017 bekostades 1 200 operationer av patienterna själva. Något som indikerar för begränsningar i tillgången till det offentliga systemet, enligt rapporten. 
Det framgår även att det fortfarande finns oacceptabla skillnader i landet när det gäller möjligheten att få vård för svår fetma.

Förre komplikationer efter en fetmaoperation 

Den genomsnittliga sjukhusvistelsen vid en överviktsoperation fortsätter att minska och ligger idag på mindre än två dagar. 

Antalet patienter som drabbas av en komplikation till följd av operationen fortsätter också att minska. Under 2017 fick cirka tre procent en svår komplikation, till exempel blödningskomplikation som krävde kirurgiskt ingrepp. Död efter operation är ovanligt - 0,03 procent inom 30 dagar efter operationen. 

Annons
Annons

Vanligaste överviktsoperationerna 

Den vanligaste fetmaoperationen är gastrisk bypass, som utgör hälften av alla fetmaoperationer. Därefter följer Sleeve gastrectomy. 

Nästa del av rapporten för 2017 från Soreg kommer att inriktas på viktförändringar och effekter på komorbiditet. Den planeras att publiceras i juni 2018. 

    Källor

  • Soreg - http://www.ucr.uu.se/soreg/component/edocman/arsrapport-2017-del-1

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-05-11 13:14 (3 år sen)

    Finns det åldersgräns uppåt för denna typ av operation?