Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Fråga: Mat vid diabetes?

Hej! Bör man äta den kost som ni rekommenderar, även när man är diabetiker? Jag har varit det i sju år och är 50 år gammal.

Svar:

Hej!

De livsstilstråd som ges till diabetiker är egentligen råd som alla borde följa och det är dessa råd som Netdoktors gå-ner-i-viktprogram bygger på. Regelbunden matordning, bra livsmedelsval som ger en fiberrik kost med lagom mycket fett av bra kvalitet och daglig motion är viktiga råd för såväl diabetiker som personer som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.

Med fiberrika fullkornsprodukter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris är det lättare att hålla en jämn blodsockernivå. Fullkornsprodukter mättar också bättre och har ett högre mineralinnehåll än raffinerade produkter. Nyckelhålssymbolen visar vilka spannmålsprodukter som är fiberrika. Allra bäst är grovt osötat bröd, gärna surdegsbröd eller bröd med hela korn och flingor med högt fiberinnehåll och lite eller inget socker tillsatt. När du gör pannkakor, pajbottnar och andra mjölrätter kan du göra dem fiberrikare genom att använda hälften grahamsmjöl eller blanda vetemjölet med havrekli. Fiber från havre har en speciell egenskap att förlångsamma blodsockerstegringen. Om du äter havregrynsgröt kan du därför med fördel koka gröten på hälften havregryn och hälften havrekli. Andra livsmedel med naturligt högt fiberinnehåll (och dessutom mycket energisnåla) är rotfrukter. De är goda att äta rårivna eller användas att dryga ut grytor och soppor med. Frukt innehåller också mycket fiber. Två till tre färska frukter fördelat över dagen är lämpligt för diabetiker. Flera frukter vid samma till fälle kan däremot ge för hög andel fruktsocker.

När det gäller val av fett ska man se till att, förutom det animaliska fettet, även äta fett ifrån växtriket som oljor, nötter, frön och avokado. Lite olje-vinägerdressing på salladen kan därför vara bra. Den feta fisken (t ex sill, makrill och lax) tillför också ett viktigt fett för kroppen. För att hålla ned det totala fettintaget är det fördelaktigt att välja magra mejeri- och charkprodukter som är märkta med det gröna nyckelhålet.

Jag vill också råda dig att använda Matlådan på Netdoktor Övervikt. Matlådan hjälper dig att se om du äter lagom mängd fett, protein och kolhydrater.

Lycka till med att följa Netdoktors program!

Vänliga hälsningar,

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
MAGSÄCKSPROBLEM

2014-08-13 | 11:06

av Sofia Antonsson

Komplikation efter diafragmabråcksoperation.

2012-09-11 | 13:25

av Jacob Freedman

Gastic Bypass

2012-06-17 | 17:12

av Jacob Freedman

Gastric bypass

2012-05-10 | 19:04

av Jacob Freedman

Strålskadad tarm

2011-07-31 | 13:22

av Mona Hallin

kan inte gå ner mer i vikt

2011-07-8 | 21:58

av Mona Hallin

Ung och matmissbrukare

2011-05-8 | 19:16

av Viveca Annell

Kan man kräkas om man är GBP-opererad?

2011-05-19 | 10:03

av Jacob Freedman

Gastric Bypass och Vitaminer

2011-03-29 | 22:25

av Mona Hallin

Problem med viktnedgång efter graviditet.

2011-03-2 | 21:48

av Viveca Annell

Hur kommer jag till rätta med magmunsbråcket?

2011-03-11 | 12:16

av Jacob Freedman

Gått ner 12 kilo men hur fortsätter jag?

2011-02-15 | 21:34

av Mona Hallin

Reflux och övriga skador på organen

2011-01-5 | 12:00

av Jacob Freedman

Övervikt -Gastric Bypass

2011-01-6 | 20:28

av Jacob Freedman

Behandlingshem för övervikt?

2010-10-14 | 16:32

av Mona Hallin


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons