Hur mäter man bmi?
BMI (Body Mass Index) är ett sätt att beskriva kroppsvikten i förhållande till kroppslängden. BMI beräknas genom formeln: vikten i kilo dividerat med längden i meter i kvadrat. Det innebär att om du exempelvis väger 85 kg och är 1,80 m lång, så har du ett BMI på 26,2 (85/(1,80 x 1,80)).
Viktigt är också att ta reda på fettets fördelning. Ju större andel av fettmassan som sitter kring magen (bukfetma), desto sämre är det ur ett hälsoperspektiv. Därför bör BMI-värdet kompletteras med en mätning av midjeomfånget (gränserna för övervikt respektive fetma är för män 94 cm respektive 102 cm och för kvinnor 80 respektive 88 cm).
Observera att är vi alla är olika byggda, och att det därför finns en viss marginal, inom vilket ditt BMI-värde kan ligga. Tänk också på att BMI-värdet inte gäller för barn. Således är BMI-värdet ingen exakt vetenskap, utan bör istället ses som en riktlinje.
Här ser du inom vilket område ditt BMI-värde helst bör ligga:
Under 18,5: Undervikt. Viktminskning är av medicinska skäl inte att rekommendera.
19-24,9: Normalvikt. Det finns inga medicinska skäl för dig att gå ner i vikt.
25 - 29,9: Övervikt. Du löper en ökad risk att drabbas av överviktsrelaterade sjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
30 och över: Fetma.
Läs gärna mer:
http://overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=4164
Vänligen,
Mats Halldin
Redaktör/läkare Netdoktor Övervikt