Forum Övervikt & följdsjukdomar


Vad är det här?

Hej! Tänkte höra om någon kan hjälpa mej ta reda på vad det är för fel med mig. Har sökt hjälp många gånger hos flera olika läkare, men aldrig kommit fram till någonting, de tycker jag är frisk utifrån de tester de har gjort. Ämnesomsättningen är det inte, och har inga vitamin och mineralbrister. Har haft problem ända sen jag kom in i puberteten(11år) och är snart 21 så jag tycker att det är konstigt att vissa saker pågår fortfarande. Här är symptomen: Konstant trött trots att jag sover ca 9-12 timmar per natt. Kraftig viktuppgång, ca 30 kg sen jag växte klart på längden Jämt frusen Iskalla händer och fötter Ofta snurrig och yr i huvudet Darrig Konstant svullna lymfkörtlar Väldigt ofta förkyld och krasslig Humörsvängningar, PMS Nedstämd Allmänt glåmig, matt i ögonen Kraftig menstraution Akne Lågt blodtryck För några år sen kämpade jag på för att sova och gå i skolan som en "normal/frisk" människa, men sen kom frossa, feber och huvudvärk på eftermiddagen som höll i sig tills jag gick och la mig. Har sen dess inte kunnat jobba på som vanligt så nu fungerar endast deltid för mig eftersom jag är så trött vilket inte alls känns roligt. Äter som de flesta andra gör, regelbundet och bra måltider. Har även provat att träna för att försöka gå ner i vikt men efter några veckor kommer förkylningar och annat krypande. Mår jättedåligt över det här så skulle bli jätteglad om någon vet vad det här kan vara! Tack på förhand :)

Hej, Om du inte redan gjort det, prova gärna att ställa dina frågor via vår kostnadsfria tjänst Fråga doktorn: http://www.netdoktor.se/?_PageId=4&Tab=Questions Med vänliga hälsningar, Björn Norestig Redaktionen Netdoktor


Okej, har provat men har inte fått svar, men testar en gång till! Tack:)


Hej, Du kanske äter för lite riktig mat? Att din kropp är i ett slags svältläge hela tiden. Du har många symptom som tyder på det, inkl viktuppgången. Även om det inte är fel på ämnesomsättningen så kan förbränningen ha "stängts av". Det vi behöver som är livsviktigt är fetter och proteiner. Kolla upp ditt dagsintag på www.minmat.net. Du bör ligga på ca 1800 kalorier och ha en proteinmängd på 80-120 gram för att underhålla alla vävnader och organ. Det här betyder ca 350 gram kött och 100 gram fett, resten grönsaker under dagen. Testa det. Många som äter så upplever att dom blir väldigt varma, pigga, bättre sömn, viktnedgång. Kolla in www.kostdoktorn.se och hans nybörjarsida. Det var ett tips. Det funkar för väldigt många. Inte för alla såklart. Lycka till Wille


Det kan nog stämma faktiskt! Har för mig att någon har sagt till mig när jag var yngre att min mage har svårt att ta upp näringsämnen, så jag kanske får börja med extra kosttillskott. Tack så mycket för tipset ska gå in o kolla!:)


Hej Karol, Det är inte ok att gå till doktorn och de säger att det är okej med dig utifrån proverna de tagit. Med dom symtomen övervikt yrsel svullna lymfkörtlar matt i ögonen mm. mm. skall du begära en grundlig undersökning. Be dr skriva en remiss till en medicinsk specialist. Lycka till!!!


Hej! Nog tycker jag att dina symtom stämmer in på för låg ämnesomsättning. Referensvärdet har nyligen sänkts till TSH 2.5 för behandling med levaxin. Tidigare var värdet högre tom.Tsh10. Har du ett Tsh över 2.5 och har dessa symtom ska du åtminstonefå pröva levaxinbehandling. Det kan inte nekas dig , du har den rätten.


Här kan man se ett tydligt vägval. Ska man välja en kostmodell eller att medicinera sig? Jag har ju följt LCHF folket i fyra år varje dag, dvs de som äter LCHF för att gå ned i vikt, men helt plötsligt märker att den ena sjukdomen efter den andra försvinner, även sånt som man "trodde" skulle ingå i själva livet. Jag har läst tusentals berättelser om olika hälsovinster och jag har upplevt dom själv. Jag tycker numera alltid att man ska börja med kosten. Det är faktiskt sant att "vi är vad vi äter" och läkekonstens fader Hippokrates sa faktiskt "låt maten vara din medicin". Det gäller bara att veta om det man stoppar i sig är naturligt för människan eller något som borde slängas? Funkar inte kosten så kan man alltid ta medicin. Ha det superbra!!


Hej Karol! Jag tycker att det är livsviktigt att först utesluta sjukdom innan man börjar kvacka med annat. Ligger en sjukdom bakom en massa fysiska symtom som kan tyda på sjukdom och man börjar manipulera med t.ex. kosten kan det få ödesdigra konsekvenser. Sedan är det oxå så att det kan ta tid innan man får en diagnos ,det är inte sagt att läkare nr.1 har kunskaper för att hitta rätt diagnos och känner man att ens mående är fel så får man fortsätta och hoppas på bättre tur med nästa läkare. Så illa är det faktiskt. Visst kan en bra kost förbättra en människas välbefinnande men den botar inte en fysisk sjukdom om den ligger i botten. Den kan bli en del i behandlingen och det är inte att förakta.


Nåt är helt klart fel på dig. Laborera inte med olika dieter förrän du fått veta vad som felas dig. Jag fick gå i 2 år innan jag fick min diagnos och jag har hållit på i mer än 6 år för att få veta vad som gör att jag har problem med hjärtat. Så ge dig inte utan kräv att läkaren utreder dig. Du ska inte behöva gå och må så här. Endast din övervikt ställer inte till det så här för dig. Hoppas du kan finna styrkan att kämpa vidare hos doktorn. Man måste ibland vara riktigt påstridig för att få hjälp. Lycka till!


Tack för alla svar, ska kämpa vidare nu:)


Hej Karol! Jag undrar om när du har kontrollerat din ämnesomsättning fått beskedet att proverna var bra? Det säger man när proverna är inom referensområdet . Tsh-värdet är nu sänktr till högst 2.5. Det innebär att patienter som tidigare har haft ett högre TSH-värde ,över 2.5 inte fått någon hjälp.Nu ska de ha levaxin.Stå på dig för att få en diagnos.


Jalken12 och alla, Min tanke är hela tiden generellt.. Vad har skapat denna sjukdom? Inte vilken medicin som tar bort syptomen. Det kallas inte kvacka, eller nja det kanske gjorde det tidigare. Det som hänt de senaste åren är väldigt spännande. Vi har i flera decennier haft en ökning av många åkommor. Dessa är det inte meningen att vi ska ha och vi har inte haft dessa tidigare. Människor som äter sin naturliga föda har dom inte heller, men får dom rätt så snabbt när dom börjar med västerländsk kost. Lösningen har blivit medicin mot allt. Vi har inte ens reflekterat över vad orsakerna kan vara eller att ens försöka titta på orsakerna. Frågan har alltid varit i första hand vilken medicin som kan lindra dessa symptom. Vi ställer mera sällan frågan vad som kan vara orsaken. Den senaste tiden har ett rätt stort antal människor i Sverige gjort radikala förändringar i sina ätebeteenden. Detta initialt för att gå ned i vikt. Det som hänt och som mest bara finns dokumenterat som verklighetsberättelser är att denna kostförändring ger flera olika hälsovinster. En av läkarna på dessa forum var Anrdreas Eenfeldt, som numera skriver på Sveriges största hälsoblogg, sin egen kostdoktorn. Här diskutteras vad rätt eller fel kost kan göra för oss människor och de positiva anhängarna blir bara fler och fler. Här berättar Ulla lite om vad det kan handla om, mm: http://www.kostdoktorn.se/kvinnan-bakom-kostdoktorn Han är precis som jag även skeptisk åt bägge hållen, vilket man måste vara. Det behövs även fler studier. I slutändan kan resultatet bli, om nu vi konsumenter vill det, att vi får bättre mat i våra affärer. Det finns flera olika matuppror i landet idag. Ett av de viktigare är att våra barn inte ska tvingas att äta margarin i skolan. http://www.annahallen.se/skriv-ut www.kostdemokrati.se Vet ni förresten om att dricka (typ Cola) är lika farligt som alkohol för våra kroppar? Ja det kanske man tror man visste, men skulle vi ge våra barn öl om dom ville ha det? http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Det här blev lite långt och handlar kanske inte alls om denna fråga. Jag hoppas ändå att vi blir kritiska när det gäller vad vi stoppar i oss. Ha en kall men underbar dag. Wille


Hej Wille! Jag är anhängare av god kost och inte novis vad det gäller olika dieter av alla de slag. Jag vet vad en närigsrik kost består av och äter detta dagligen. Ingen skräpmat osv. men ingen kost i världen kan reparera min sköldkörtel som är förstörd av en autoimmun inflammation. Denna förstörda körtel kan inte längre producera det hormon som är nödvändigt för en normal ämnesomsättning. Jag kan garantera dig att tog jag inte mina läkemedel som ska ersätta de hormomner som inte längre kan produceras av min egen körtel , så var jag död inom ett halvår i myxödemcoma. Autoimmun sjukdom orsakas av att kroppens immunförsvar ser tex.den egna sköldkörteln som en främmade kropp och attackerar den. Sak samma vid diabetes ,bukspottskörtelns förmåga att bilda insulin skadas av antikroppar så människan måste ersätta det som inte bildas med insulin utifrån. Är en förmåga eller funktion tillräckligt skadad så botar man inte detta med speciella koster. Det får vara ett komplement. Bakom autoimmun sjukdom ligger en genetisk orsak och sjukdom kan bryta ut om kroppen utsätts för någon påfresning tex.bara en rejäl förkylning. Båda mina döttrar fick en inflammation i sköldkörtel vid graviditeter. En dotter levaxinbehandlas. Det jag kan göra för att förebygga ytterligare autoimmun sjukdom (diabetes)med är att undvika influensa eller andra jobbigheter. Visst. god kost är i sig ett läkemel men kan aldrig ersätta förlorade funktioner.


Hej Jalken, Jag har nog aldrig nämnt ordet bota och mitt svar var "generellt". Det mesta av det Karol beskriver att hon lider av är sådant som folk blivit bättre av på LCHF och hon nämner ju att det inte är ämnesomsättningen. Jag tycker det är lite roligt att Acne är en jättevanlig hälsovinst på en betydligt fetare kost. Snacka om att jag trodde tvärtom när jag växte upp. Men att göra autoimmuna sjukdomar i stort sett symptomfria finns det flera exempel av när det gäller LCHF. Nu när internet finns så sprids dessa verklighetsberättelser på ett helt annat sätt i forum och bloggdiskussioner. En del har inga skov av MS, medan för en del händer inget. Lika med fibromyalgi. Det verkar vara rätt vanligt att människor blir symptomfria från dom reumatiska, hudbaserade och magbaserade sjukdomarna (psoriasis, rematoid atrit, chrons, uc mm). Sök så hittar du berättelser. Folk med Diabetes Typ 1 äter också LCHF framgångsrikt, även om det inte är vanligt ännu. Bland Typ 2 (som ju inte är autoimmun) är det massor som äter väldigt framgångsrikt. Här kan ni läsa lite berättelser om de lite blandade resultaten på LCHF och hypothyreos. Dock är det rätt många som skrivit att dom minskat (halverat) sina levaxindoser i samråd med sin läkare. Är inte det lite märkligt, men spännande? http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sk%C3%B6ldk%C3%B6rtelsjukdom_hypothyreos Ha det bra!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons