Forum Övervikt och följdsjukdomar


Oro pga fetman

Hej!
Detta är otroligt jobbigt och vi vet inte hur vi ska göra..
Min sambos far är rejält överviktig. På kort tid har han gått upp massor (till synes) och han orkar ingenting längre. Vi kan inte gå ut och gå några meter utan att han nästan kroknar. Han kan knappt andas. Det är läskigt!
Han har sen barnsben haft problem med hjärtat och gått på kontroller då och då, det senaste har dom velat ha dit honom varje halvår. Kanske pga ålder också såklart.
Men hur ska vi göra för att hjälpa honom? Han har nu fått problem med blåsan och får använda blöjor, han är 55 år gammal.
Han verkar inte vilja själv. Han äger ingen våg så han vet inte vad han väger, men jag skulle uppskatta kring 150 kilo om inte mer.
Jag är kanske hård, men jag vill ha kvar min svärfar och barnens farfar.
Han är arbetslös och snart kanske han inte ens tar sig ur lägenheten.

Finns det något man kan göra?

Hej!

I ett första läge kan det vara värt att testa att lägga om kosten och kanske få din svärfar att röra lite mer på sig. Det finns också läkemedel som kan blockera en del av det fett man äter (https://www.121doc.com/se/fetma/bantningsmedel). I de fall då ingenting annat fungerar finns det olika slags operationer mot fetma. Men testa gärna att kombinera ett fettblockerande bantningsmedel med en mer hälsosam kost och mer motion. Om det inte ger resultat inom några månader kan han få hjälp och rådgivning via sjukvården.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons