Forum Övervikt & följdsjukdomar


Forumtråd: om att vara överviktig!!

jag tänker ganska mycket på det här med överviktiga människor och fetma. Finns ju en massa bra information på nätet om detta växande stora problem som är gratis. Men hur det är att vara överviktig och vilja gå ned i vikt och hitta en annan livsstil är inte så jävla lätt som tidningar m.m vill få det till. Dessutom kan det kosta en massa pengar för den som väljer i mina ögon snabba o enkla vägar. Där oftast misslyckanden uppstår efter en tid och det blir berg och dalbana av det hela. Vilket sen lägger sig på psyket och man mår väldigt dåligt. Varför ska det finnas så förbaskat mycket olika bantningskurer och klubbar som erbjuder det ena efter det andra?? Det hela handlar ju om att ändra dina matvanor och äta bra mat. Träna röra på dig lagom mycket så du mår bra. Kunna unna sig någon gång i veckan lite vin, godis , tårta m.m utan att känna sig totalt misslyckad om detta sker under en bantinigskur. Att aldrig behöva ha förbud på olika saker. Varför kan man inte få en personlig coach på vårdcentralen som man kan träffa varje dag om man vill? Som hjälper dig med mat, att hitta formen och samtidigt kolla upp alla viktiga värden .m.m utan att det ska kosta en massa pengar. Jag blir så trött på alla dessa annonser och reklam i tidningar media om bra viktminskningsprogram. Saknar att det förs en bra kampanj inom sjukvården eller våra lansdting om detta med övervikt o fetma. För det är precis som att vara rökare eller alkolist man lider av ett beroende och behöver stöd o hjälp. Men tyvärr finns det inte tycker jag. Så till er alla som kämpar med vikt fortsätt kämpa, hitta en bra livsstil, ät bra mat och god , bli mätt ,unna dig lite gott ibland och till sist ut och promenera.

Exakt så är det. Har precis sovit en stund men hur mycket lättare blir man av det. Men man kanske får kraft att orka att fortsätta att kämpa. Så är det så alla som går på max hela tiden och inte får ork att varva ner. Det är inte farligt att säga Nej Jag Vill Inte! till saker som man skall göra. Det är mänskligt att att få sova även på dagen utan att någon annan skall komma och ta ifrån en det. Så alla tacka nej och gå och vila med er om ni vill.


vilket bra svar. Jag ska nog faktiskt följa ditt råd, jag har varit igång hela helgen med div. aktiviteter (mest orkesterspelande och serveringsjobbande) och nu sitter jag och pluggar MEN är så trött. Tack för tipset för nu ska jag lägga mig och gäsa framför tv en stund!//E


Ja du Evaand jag känner igen det du skriver. Jag håller med - det tjänas för mkt pengar på människor i sånt här. Och det är för dålig information som ges ut. Jag tror inte att det är bra med konstiga soppor och pulver och sånt, jag tror att det är bättre att lägga pengarna på ett par bra promenadskor och kanske lite joggingkläder om man gillar det. Eller en ny baddräkt och ett simkort! :) Jag har själv haft mkt hjälp av viktväktarna - men då gick jag bara dit ett par gånger och lärde mig räkna poängen, sen la jag min tid och mina pengar på motion istället. Mkt bättre. Andra kanske behöver gå dit för att bli motiverade men jag hänger hellre här och lär mig utan att det kostar något. Dessutom är det många som vet precis hur de ska göra men som inte får till det i vardagen, och det är en annan femma. Allt handlar väl om att hitta en livsstil som fungerar, man ska må bra och känna att man har ett bra liv. Man ska bli mätt varje dag och äta gott och leva väl - men samtidigt behålla en sund vikt. Sen vad som är en sund vikt är också olika enligt olika människor. Idealet är helt vridet - man ska vara smal som en pinne och le hela tiden. I verkligheten kanske man är sur och arg emellanåt (normalt ju!) och lite halvrund. Det gäller väl att hitta sin egen trivselvikt och sen lyckas hålla den...! När jag har gått ned i vikt (har växlat pga mediciner) har jag ätit frukost, lunch och middag, godsaker i liten mängd ibland och ökat motionen. Inga magiska dieter där inte! ) Och det FUNKAR - och jag behåller vikten. Mkt bättre än konstiga bantningsdieter och pulver och skit! :)


Hej! Jag vet inte om det finns något som heter Överviktsenheten i ditt landsting. Här i Uppsala finns det och det är alltså ett program som man ska följa under ett antal månader och där man "går i skola" varje dag. Där ingår hur man lagar mat med rätt sorts varor och så är det föreläsningar, samtalsgrupper och gympa/vattengymnastik och mycket mer. Det skulle ju vara något för dig! Just nu har vi 6 mån väntetid här i Uppsala men det kan ju se annorlunda ut på andra orter. Kanske du kan pendla till någon närliggande ort för att få vara med i detta. Kolla upp med din vårdcentral och Försäkringskassa om det finns något sådant för dig. Överviktsenheten här i Uppsala ingår i högkostnadsskyddet för vård så det kostar inte så mycket, max 900 då. Man ska kunna få remiss från vårdcentralen/husläkaren eller annan läkare om man har tex diabetes eller hjärt/kärlsjukdom. Annars kan man som jag gå hos en dietist, där man själv väljer hur ofta man ska ses. Jag har alltid tillgång till mailkontakt när som helst så istället för besök tar vi det via datorn, vilket fungerar jättebra. Det är som du säger, man behöver egentligen inte lägga ut så mycket pengar om man inte vill. Man kan plocka i hop hur som helst hur man vill ha det utefter sina egna behov. I Uppsala kan man gå på gratis föreläsningar om hälsa, man söker bara på kommunsidan så kommer det fram när var o hur. Jag skriver dagbok hela tiden om min motion, mitt kaloriintag och lite dagbok och pepping till mig själv, kostar inget och är bra att ha. Gå till bibblan och låna hälsotidningar gratis och skriv av sånt som skulle kunna peppa dig i jobbiga stunder. Eller sök på nätet. Jag håller med om den där misslyckade känslan när man ätit något olämpligt när man bantar. Jag tänker som så att, äsch va fan det försvinner när jag motionerar eller så trycker jag i mig något som är smalare helt enkelt. Man måste få unna sig gott även när man bantar för annars spricker det hela och det är då man känner sig så misslyckad. Tillåt det.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons