Forum Övervikt & följdsjukdomar


Forumtråd: Matlådan???

Hej! Jag är relativt ny här. Det här med matlådan förstår jag inte riktigt. Jag väger allting jag stoppar i mig och för en matdagbok, men när jag ska skriva in det i matlådan så går det inte att skriva i exakt hur mycket av ett livsmedel jag ätit! T.ex. skulle jag fylla i mängd naturell lättyoghurt jag ätit, men mängden gick inte att minska till den mängd jag stoppat i mig. Hur ska jag då kunna använda funktionen??

Det finns en öka-knapp och en minska-knapp under rutan till vänster där du fyller i din mat. Då kan du i tiondelssteg dra av från den mängd som finns angiven i matlådan så att det passar dig. Står det tex att en portion är 100g och du bara ätit 70 gram klickar du på minska-knappen tills det står 0.7 framför den angivna maten. Prova vidare med matlådan, den är lite klurig men värd allt besvär! Lycka till och fråga mera eller fråga igen om du undrar något eller om jag varit otydlig!


Här kommer en till som är ny på sidan och jag har samma fundering. Sen undrar jag även hur man ser hela dagens kalori samt övriga intag. Har sparat alla måltider. Men förstår inte riktigt allt än..


Hur många gram är en skiva skinka på? Om man tar lite margarin på mackorna, ca 2 mackor till frukost. Hur mycket gram blir det? Tänkte att du kanske kan sånt.


men när jag ska skriva in det i matlådan så går det inte att skriva i exakt hur mycket av ett livsmedel jag ätit! Det beror på vad du menar. Öka minska knapparna finns och om du skriver in egna livsmedel så anger du portionsstorleken. För att se kcal för olika val så kan man välja nån dag bakåt i tiden eller freammåt i tiden så man får tomma reutor att leka med. Märk för "visa måltid". Välj en sak och läs av kcal värdet. Lek med öka/minska knapparna och se hur kcal ändras med små och stora portioner. Märk "hela dagen" och kcal visas för alla måltider tillsammans.


Grejen är den att jag tar lite på en höft. En skiva skinka tex har jag inte hittat alls. Däremot har jag hittat en skiva hästkött så jag skriver in skinka som hästkött. Har kollat kalorimängden och det är något lite mer kalorier i häst än i skinka men de är ju så liten skillnad att jag inte bryr mig om det. Nästa grej jag äter kanske har lite mera i sig och då blir det ju +-0 i allafall! Jag ser matlådan som en hjälp och en kontroll så att det inte barkar iväg helt och hållet med matintaget. Sedan bryr jag mig inte så mycket om ifall det inte stämmer på grammet. Om jag tex ska äta köttfärslimpa så finns inte det i matlådan och jag kan inte lägga in det eftersom jag gör den själv och det blir så krångligt med alla olika ingredienser. Då löser jag det med att skriva köttfärssås istället i samma vikt! Jag tror inte att jag skulle orka hålla på och mäta och väga allt jag stoppar i mig. Jag höftar lite och har inte ens en hushållsvåg. Det går ändå. Sheena.


Jag tycker också matlådan är lurig. När jag fyllt i hela dagen får jag fram staplarna på lunch och middag men inte på frukost/mellanmål och inte heller på hela dagen. Cirkeldiagrammet är blankt. Har också letat efter skinka....


Jo, men t.ex. när jag hade ätit lättyoghurt så stod det "1 tallrik", jag åt kanske 80g lättyoghurt och det går inte att minska portionerna hur mycket som helst verkar det som. Ibland har jag lättyogurt till fruktsallad t.ex, bara en liten klick, ska man strunta i att skriva in det överhuvudtaget då kanske?


Man kan ju minsta hur myckte som helst... Om du lägger in en tallrik yoghurt så kan du minska på dess mängd från 1 till 0. Alltså 0.9, 0.8, 0.7 osv ända till 0. Öka kan man ju också göra, vet inte hur högt åtminstone över 10 ggr.


Det bästa med matlådan är "Goda råd om maten"-knappen. I början hittade jag inet den heller. Men klickar man där så ser man ju exakt vad man ska öka eller minska på.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons