Forum Övervikt & följdsjukdomar


LCHF är ingen diet.

Är det diet för en katt att äta möss som dom gjort i alla tider? Är det en diet för en ko att äta gräs som kon gjort i alla tider? Är det en diet för en människa att äta likadant som den ätit under största tiden som människan funnits? Dieter är ofta inte naturlig mat. LCHF är tvärtom bara naturlig mat och till och med naturligare än moderna påfund som tallriksmodellen. Varför skriver jag det här? Jo för att man inte ska blanda ihop det som är naturlig mat med banandieter, nutrilett, soppedieter, flygvärdinnedieter, blodgruppsdieter, allevo, fruktdieter, popcorndieten, äppledieten,sexdagars, tretimmars osv. Ni som inte tror LCHF är naturligt. Svara på dessa frågor. 1. Vad åt dina förfäder i norden en dag som denna för ca 20 000 år sen? 2. LCHF betyder inte att man äter 300 gram kolhydrater/dag. Snarare mellan 20-60 gram. Hur mycket kolhydrater innehåller 500 gram ovanjorsgrönsaker (vitkål, paprika, broccoli, blomkål mfl)? a. 100 gram kolhydrater b. 50 gram kolydrater c. 20 gram kolhydrater 3. Vilket fett är mest naturligt för oss människor? Våra fettceller består av detta fett (lika som vår mat) och modersmjölken består till stor del av det? a. Becel och andra margariner (omestrade omättade fetter) b. mättade fetter och omättade fetter c. Majsolja (utvunna omättade fetter, mest omega-6) En sak som skiljer paleo mot LCHF är mjölkprodukter. LCHF förespråkar ofta inte mjölk, dels eftersom det innehåller för mycket socker (är till för att ett djur ska växa fort) och dels att det ger många magproblem. Dock så är smör, grädde och creme fraiche ett inslag som många gillar. Smöret är nummer ett och det ersätter det naturliga animaliska fettet man ofta kokade maten i tidigare, exempelvis njurtalg. Sammansättningen är likartad. Nötter är med såklart i LCHF-kost. Frukten då? Dagens frukt är ofta förädlad (sötare) och finns tillgänglig året om. Tycker man det är det naturliga så får man göra det. Dom som äter LCHF äter ofta sin egen frukt på hösten (för lite naturlig fettlagring inför vintern, som björnen också gör), samt att man spar bär till goda efterätter längre fram. Fruktos blir bara lite blodsocker och det mesta omvandlas direkt till fett i levern. Det finns inget i frukt som inte finns i grönsaker. Äter man LCHF äter man frukt ibland som naturligt godis.

Håller med föregående talare. Ätit LCHF i tre år till och från, när jag frångår denna kost blir jag förstoppad, smärta i hela kroppen, rastlös och trött. De som framhåller lättprodukter i skolor har inte en aning vad de pratar om.


Jag kan ju ge lite alternativ på ettan:-) a. Dom åt en massa sly. Det är därför man ser älgar på hällristningarna. Man ville få bort dom så att man fick ha all sly för sig själv. b. Man åt någon slags pastagratäng med lite fettsnål matlagningsgrädde och milda culiness. Ett par frukter till mellanmål. c. Man krälade i djupsnön efter häftiga rötter att koka. Energiinnehållet måste täcka upp hela familjens energibehov så det blev att kräla hela dagen (och halva natten). d. Man hackade ur fet och näringsrik märg ur benen på familjens älg (från fångstgropen). Kokade detta med lite fett och en köttbit. Kanske med några frysta blåbär. Man åt torkad lax och säl lite senare. Skinnet på sälen och blåbären gav c-vitamin. På fråga 2 är c rätt, dvs 500 gram ovanjordsgrönsaker innhåller under 20 gram kolhydrater.


Jag äter LCHF kost sedan 2 månader tillbaka och mår jättebra av det. Ingen mer uppblåst eller spänd mage, inga problem med gaser eller knip och jag har gått ner 7 kilo utan ansträngning. Jag äter gott och när jag är hungrig, mycket bacon, ägg, korv och ost. Alltid grädde eller creme fraiche i maten. Smaskiga såser som bearnaisesås och rostade saltade mandlar när jag är småsugen eller till ett glas gott torrt vin. Min man har gått ner nästan 9 kilo på 6 veckor och även han mår jättebra och vill inte återgå till "vanlig" kost. Mina leder har nästan helt slutat värka dessutom. Blir man sugen på bröd finns många bra recept numera, själva äter vi mycket Pones (pofiber, ägg, smör, grädde, bakpulver och brödkryddor) med gräddost eller salami när suget kommer, och det är jättegott.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons