Forum Övervikt & följdsjukdomar


Hur får man hjälp?

Hej, hur går jag tillväga för att få hjälp att bli av med min övervikt? När/vilket bmi ska man ha för att landstingen i Sverige är tvungna att hjälpa en? Själv har jag ett BMI på 33 och är dessutom diabetiker (typ 1) så det borde väl vara vårdberättigat? Vad får man för hjälp? Jag vill absolut inte göra någon matsäcksoperation eller börja med några farliga mediciner. Inte heller vill jag börja med lchf metoden , då jag inte är sugen på att få vare sig hjärtinfarkt eller ketoacidos. Reductil har jag hört mycket gott om och mängden sibutramin verkar inte vara så farligt hög. Eller finns det någon välriktad kritik angående läkemedlet? Jag skulle helst vilja träffa en dietist och en sjukgymnast, tror ni att det är möjligt att jag skulle kunna få träffa dessa och räcker det att jag vänder mig till vårdcentralen? Hur går jag till väga?

Hej Evelina, Vid ett BMI på 33 måste en vårdcentral ta emot dig för behandling. Alla tar sig inte tiden med detta Tips för att få reda på var det finns mottagningar så går du in på viktlinjen.se och klickar dig fram till en karta som lotsar dig till mottagningar som har intresse. Vid detta BMI är du även berättigad till läkemedel och då även förmån. Jag har själv provat Reductil i 5 månader tillsammans med www.viktcentralen.se som gav mig allt stöd. Jag har koll på mig själv med kurvor, det finns inspelade lektioner av Liselotte Kuehn som gått ner 50 kg som ger råd och tips varje vecka. Inga dieter och ingen jakt efter kalorier. Ett helt annat tänk rekomenderas tillsammans med matklockan (äta var 3:e timme) Det finns underbara föreläsningar Läkare dietister psykiatriker mfl som du kan skriva till direkt. Sidan kostar 89 kr i månaden. Detta har hjälpt mig under dessa fem månader och viktcentralen att gå ner 10 kg och det var inte svårt men KUL!


Hej Evelina Innan du ger dig på starka mediciner som har en massa svåra biverkningar, varför inte prova att ändra kosten? Jag har själv gjort det och har blivit av med många krämpor. Sök på nätet efter LCHF, det finns många sidor som kan hjälpa dig. Det är inte svårt och du får äta en massa gott. Grunden är att ta bort kolhydraterna som potatis, pasta, bröd och sånt. LCHF ser jag inte i första hand som en viktminskningsdiet utan som det rätta sättet att äta så att du mår bra för jag antar att vikten inte är ditt enda problem. Viktminskningen vid LCHF-kost är egentligen en biverkan av att du äter den kost vi är gjorda för. Snälla, utsätt dig inte för en massa lidanden i onödan, du behöver inte det. Hör gärna av dig om du vill.


Hej kära medsyster,jag fick hjälp av en kunnig diabetessköterska på min VC.Gick till henne var tredje vecka ibörjan.Hon är duktig på mat.Peppade mig berömde.Jag gick ner långsamt.Hittade så småningom nya maträtter och ideer hur jag skulle göra.jag skrev dagbok.Jag började motionera vattenjympa och simning.Jag räknade kalorier och vad jag gjorde av med.Jag åt ca 1500 kcl och simmade eller om man vattenjympade så drog jag av kalorier.Lite matte.Men oavsett hur mycket jag jympade så åt jag inte mer än 1500kcl.Nu är jag 25kg lättare och jag lovar att det är mödan värt.Nu ett och ett halvt år senare äter jag så nyttigt som möjligt.Aldrig sockrade produkter.Ej heller färdiga maträtter så ren mat som möjligt.Du får gärna fråga mer.Var hård mot dig själv.Kram

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons