Forum Övervikt och följdsjukdomar


Hemlagad mat

Hej, vad säger ni andra om övervikt kopplat till att många äter så lite hemlagad mat? Utan att vara någon expert så tror jag att många skulle väga mindre om fler lagade sin egen mat. Halv- och helfabrikat där det kan vara svårt att veta exakta innehållet samt att man lär sig uppskatta konstgjorda smaker kan inte annat än att påverka vikten negativt. Smaker är dessutom manipulerade så att vi ska ha svårt att sluta äta.

Jag skulle önska att samhället, vilket vi så klart alla är en del av, tog större ansvar och gemensamt gjorde mer för att människor skulle laga sin egen mat. Skolan skulle kunna göra mycket mer här, bland annat genom att servera färre halv- och helfabrikat, men även genom att lära eleverna matlagning i större omfattning. Samtidigt så måste föräldrar ta större ansvar och laga den mesta av maten som de serverar sina barn. Skräpmat eller annat färdigt då och då ska givetvis alla få unna sig ibland, men det ska inte vara huvuddelen av födan.

Jag tror absolut att du kan vara någonting på spåren! Sedan är det viktigt att poängtera att en maträtt inte behöver vara hälsosam bara för att den är hemlagad, men viss kan bland annat den ökade tillgången till snabbmat vara en bov i dramat. Samtidigt tror jag också att många barn och ungdomar (inte alla) rör betydligt mindre på sig idag än vad man tidigare gjorde. Inte bara vuxna utan även barn borde kanske ordineras läkemedel som blockerar en del av fettupptaget och därmed leder till en minskad fettkonsumtion? Jag tänker då på orlistat (Allie och Xenical): https://www.medilico.com/se/fetma/xenical/verkan Men ökad fysisk aktivitet och en mer hälsosam kosthållning vore allra mest önskvärt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons