Forum Övervikt och följdsjukdomar


Fråga om Fläsk

Vet att man helst inte ska äta så mycket fläskkött, men om man vill äta något nån gång, är det då okej med bogfläsk och fläskfilé då? Eller är det lika illa allting?

Det är väl bara jag som svarar här-) Och sen klagar andra på att jag svarar... Jag äter allt fläskkött och verkligen älskar det. Lätt att laga till och gott. Dessutom bra priser. Skulle gärna grilla marmorerat fläskött varje dag. Jag vet att vi hört om studier där rött kött ger mer cancer, dvs man har tittat i stort på befolkningen, cancerrisken och intaget av rött kött. Dessa typer av studier kan inehålla flera orsakssamband, vilket gör utslaget osäkert. Tar några exempel nedan. Många äter mycket charkprodukter idag och dessa innehåller ofta många onaturliga ämnen. Men charkprodukter är inräknade ibland rött kött. Är det köttet eller de olika ämnena som procucenterna blandar i som är orsaken till cancer? Många steker sitt "röda kött" i flytande matoljor som innehåller lättoxiderat fleromättat fett. Detta skapar fria radikaler och beskylls orsaka cancer. Numera har många fått nys om detta och gått över till smör istället, men kan den stora användingen av dessa oljor vara det som ger ökad cancerrisk? Kan det vara så att de som äter mycket snabbmat som hamburgare får i sig onaturliga ämnen eller instabila fetter från fritering som ger denna ökning? Osv.. Dessutom var de siffror som svenska folket fick ta del av felaktiga, läs här: http://www.nymedicin.com/news/2005/06/18/Rott_kott_ger_mycket_liten_okad_cancerrisk.html

Annons
Annons
Annons