Forum Övervikt och följdsjukdomar


Fetma en kronisk sjukdom?

Hej!
är det någon som kan mera i ämnet: Lancet Diabetes & Endocrinology
Exakt vad de har för resultat och slutsats.
Jag har som ni kanske kan gissa diabetes 2 med övervikt. Jag har ganska lätt att ta mig ner i viktskalan jag har varit elittränad en gång för längesedan.
Min vikt historia har varit jojjo den senaste decennierna. 2008 tänade jag ner mig till min gamla matchvikt 90 kg, för att klara av att vandra upp för Kilimajaro. Nu är jag sedan en tid tillbaka på 124 kg, längd 180 cm.
Om jag skall följa ideal BMI så paserade jag det 1976, 180 cm 79 kg.(Väl tränad med synliga rutor på magen)
Jag spelade hockey och rugby som aktiv, samt var elitsoldat några år.
Under soldattiden var vikten stabil på 90 kg med inget extra fett. Satt mitt pers i bänkpress på 160 under den tiden. (Tangerade det rekordet under en jojjo botten när jag fyllde 42. (92 kg))
Jag fick mina första "love handles" på teknis, vikt 100 kg. Sedan dess jag jojjat. mellan vikterna. Jag har maxat på 132 kg.
Är det någon annan som vet något om det som Lancet skriver om?
Är fetma en kronisk sjukdom?
tacksam för synpunkter och ideer.

Hej Tomas! Huruvida fetma klassas som en kronisk sjukdom eller ej känner jag inte till. Jag har däremot flera gånger hört att hemostasen efter en tids övervikt anpassas efter den högre vikten (rubbas), vilket gör det svårt för överviktiga personer som går ner i vikt att behålla en lägre kroppsvikt. Idag finns dock effektiva läkemedel som kan hjälpa till att gå ner i vikt och behålla vikten, bland annat orlistat som du kan läsa mer om här: https://www.healthexpress.eu/se/orlistat-overvikt.html

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons