Forum Övervikt och följdsjukdomar


Datorlös vill ha tips på KVÄLLSFIKA

Glömde att man inte får ha citat-teckan i rubriken, för då går det inte att svara på inlägget. FÖRSÖKER IGEN: Hej! Nu har jag en fråga som inte rör mig, utan min syster med 6-årig dotter (de har ingen dator, så de kan inte fråga själv) De äter snabbnudlar till kvällsfika, vilket jag höjt på ögonbrynen åt, men det är gott och billigt säger hon. Nu vill de ändå ha tips på annat som är nyttigare att äta... Eftersom mina tips om frukt till mamma och "frukostmat" typ fil, eller smörgås till jäntan inte verkar falla i god jord/fastna, ber jag nu om er hjälp med tips. Jag har försökt att läsa i ND-fakta, men jag har lite ont om tid. Vad är lämpligt för en jätteaktiv 6-åring att äta till kvällsfika? Och vad är lämpligt för en 40-åring med ett BMI på 43? Jättetacksam för snabbt svar! :-)

Snabbnudlar till kvällsfika????? Det tycker jag verkar vara kvällsmat. Varför inte bara göra nån egen fruktsallad när det rycker i tarmen? Eller en smörgås på mjukt bröd med skinka å en massa olika grönsker på? Tog själv en Hjärtegott nu på morgonen med skinka, isberg, majs,gurka tomat (rester från Tacos igår)Lägga allt på ena skiva å sen trycka på överdelen (delat bröd) *gott* å lite nyttigare än nudlar kanske????


Ja du, det är inte lätt att ändra gamla vanor men det går! Nudlar till kvällsfika är helt åt skogen, tycker jag. Det är ju inte någon näring i dessa billiga nudlar, utan det handlar om tomma kalorier som bukfylla. Då är det bättre med en rejäl smörgås med magert pålägg och en massa grönt. Men det kan vara svårt att få i ett barn det, det inser jag också. Ett annat bra alternativ är att dippa grönsaker/frukt i en god dippsås som man gör själv på kesella/creme fraich/gräddfil och kryddor/kryddgrönt. Det kan kanske vara lite kul att sitta och dippa. Är det varm eller ljummen mat de är ute efter är det också bättre med en kött- eller grönsakssoppa på kvällen. Men inte för mycket, en kopp räcker tycker jag. Man kan också göra en ljummen fruktsallad i ugn och (vid festliga tillfällen) skrapa över lite choklad och servera med en kula glass eller vaniljkesella. Har man över 40 i BMI så tycker nog jag att man hellre ska äta under dagen då man rör sig. Du vet, frukost, lunch, middag och två mellisar. Inget på kvällen för kroppen går i vila och kan inte göra sig av med de kcal. man sätter i sig lika bra som under dagen. Hoppas hon lyssnar på dig, om inte så borde hon ju se att ändrad kost har gjort underverk med dig! ) Lycka till


Tack för svar Mie och Jeml! Nästa vecka, ser min syster mig och mitt resultat. Vi bor 100 mil ifrån varandra och sist vi sågs var förra sommaren. Ja, jag hoppas Mie, att hon tar intryck av min förändring. Det är inte helt säkert, men jag hoppas... för hennes skull (och i förlängningen också för hennes dotter). :-)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons