Forum Övervikt & följdsjukdomar


Forumtråd: BÅDE lunch och middag?

Jag har varit inne på flera bantnings- och kostrådgivningssidor och överallt står det att man ska äta lunch och middag. Är detta ett måste? Jag är uppvuxen med en rejäl frukost, mellanmål, middag och sedan ett litet mellanmål. Att äta både lunch och middag skulle inte funka för mig. Vad är det som gäller egentligen, någon som vet?

Det bästa är egentligen att äta stadig frukost och lunch, det är då kroppen förbränner maten som bäst. Och sen är det bästa att äta en lite lättare middag/en som innehåller mindre kolhydrater och kanske något kvällsmål. Men du gör ju vad som funkar för dig, du kan säkert gå ned i vikt även om du inte äter lunch.


Jag tror också att du kan gå ner i vikt om du äter om du brukar. Kanske blir du inte så hungrig att du behöver lunch. I Norge och Danmark äter man, vad jag förstår, sällan varma luncher utan oftast en mättande macka. Som ett mellanmål alltså!


Jag tycker det låter OK vad du äter. Men själv äter jag frukost - lunch - middag och inget annat! Men det beror ju också på vad de olika måltiderna består av. Jag äter ex en frukost kl.06.00 efter att jag gått min drygt timme långa power walk, självklar försöker jag dricka en hel del vatten före och efter. Sedan mellan 11.00-12.00 äter jag lunch och vid ca 16.00 äter jag mitt sista mål. Men börjar jag fubbla med tider etc då spricker det, för mig i alla fall. Man måste trots allt känna efter vad som är OK för den enskilda individen...


Med risk för att bli anklagad för LCHF-fanatism, så är det väl så att om man äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, alltså 50-55% kolhydrater, så bör man äta 3 mål mat om dan, plus 3 mellanmål, för att hålla blodsockret på en jämn (hög?) nivå. Vi som äter mindre andel kolhydrater och mer fett håller oss mätta längre (blodsockret på en jämn låg nivå) och det är ganska vanligt att man då endast äter frukost och middag, kanske nåt lätt till lunchen.


Jag håller med dem som redan svarat dig, dvs känner du behov av både lunch och middag så ät det. Själv försöker jag bara äta när jag är hungrig, men ändå akta mig för att få i mig för lite kalorier. Risken är ju att man annars sätter kroppen på sparlåga men låg omnesomsättning till följd. Min erfarenhet är att ju färre kolhydrater man får i sig desto mättare känner man sig.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons