Forum Övervikt och följdsjukdomar


Ätardag eller inte?

Hej, I ca 4 veckor har jag kört stenhårt under veckorna och haft en och en halv ätardag på fredag kväll och lördag. Då dricker jag vin, äter vad jag vill och oftast kakor och sånt som jag har längtat efter under veckan. Men nu märker jag att dels får jag ont i magen och mår illa efter dessa ätardagar och så väger jag ca 8 hg mer på måndag morgon. Hur gör ni? vill gärna höra alla åsikter om detta.

Du får göra som du vill. Men om jag skulle fått ont i magen och andra besvär så skulle jag ha avstått. Men om du måste ha nåt så försök att hitta det som du inte får så ont i magen av. Och spinn vidare på det.


Jag har ingen sån där ätar/frossardag men skulle antagligen reagera som du, om jag gjorde så. När man blir sund och äter bättre, reagerar man på det som är dålig mat - det har jag också märkt tidigare. Så din kropp säger ifrån, helt enkelt och då bli valet att vara snäll mot kroppen, eller inte... Att vara snäll mot kroppen, brukar också verka gynnsamt för resultatet på vågen. Jag unnar mig lite mer på helgen, men det är alltid inom ramen för matlådan och kan t.ex. vara fruksallad, pesto på fibertunnbröd, bärsorbet... inga "våldsamheter" alltså, hehe. Lycka till :-)


Frågan är kanske vad och hur du kan tänka dig äta resten av livet! Själv skulle jag inte vilja, el klara av, att leva ett fullkomligt strikt liv då det gäller kost o dryck. Jag vill kunna dricka ett par glas vin om jag känner för det! Men det låter ju mindre kul om du får ont i magen av det du äter, ta dig en funderare på om det då är värt att äta "fritt". Är maten verkligen så god el är det av gammal vana du äter den? Skulle tro att de allra flesta unnar sig lite extra på helgerna, det gör jag med. Men håller mig ändå inom ramarna för kaloriintaget. Lycka till, kram!


Jag kör personligen mindre stenhårt hela tiden, dvs äter lite vad jag känner för inom ramarna för mitt kaloriintag (som jag alltid försöker hålla) - om det är fullkorn ena dan och godis den andra spelar mindre roll, men jag har inga bestämda ätardagar. För min del ser livet i allmänhet mer ut så att det skiftar lite från dag till dag vad jag vill äta - är inte nödvändigtvis sugen på en massa mat på helgen, men på någons födelsedag vill jag kanske ha en tårtbit. Känns också fel att "se fram emot" mat och belöna sig med mat/godis, som jag skulle göra om jag hade ätardagar.


En "ätardag" kan vara skönt psykiskt men inte helt bra fysiskt. Det är så att mag och tarm vänjer sig vid en viss typ av mat (din diet) och tenderar att reagera kraftigt på annan mat, speciellt i stora mängder. Det vore bättre att dela upp lite av den "dåliga" maten under fler dagar. Förutsatt att du ligger på ett kaloriunderskott. Ätardagar skapar ofta ett allt eller inget tänk som är långt ifrån hälsosamt. www.sethronland.nu

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons