Forum Övervikt & följdsjukdomar


Ämnesomsättning

Hej! Kan någon hjälpa mej med hur värderna skall vara vid en bra ämnesomsättning? Jag har idag Fritt T4 15 och TSH 3,1. Tycker inte att läkaren ger några bra svar, utan mnar att det ligger inom ramen. Har svårt att behålla min vikt. Äter bra och kondtionstränar regelbundet. Någon som kan ge några goda råd? /P

Hej! Har du överfunktion eller underfunktion. Jag har giftstruma.Överfunktion. Haft det ett år. Hade 56.Var alldeles för högt. Ligger nu på 15. Läkaren säger det är bra. Jag har varit o tagit prover ofta dett år. Men jag förstår mig inte på det tsh,t3. o t4. Läkaren säger inte hellre till mig,Så att ja förstår mvh tis.


Hej! Har du överfunktion eller underfunktion. Jag har giftstruma.Överfunktion. Haft det ett år. Hade 56.Var alldeles för högt. Ligger nu på 15. Läkaren säger det är bra. Jag har varit o tagit prover ofta dett år. Men jag förstår mig inte på det tsh,t3. o t4. Läkaren säger inte hellre till mig,Så att ja förstår mvh tis.


Fritt T4 på 15 har legat på 11 så nu är det värdet normalt, ska ligga mellan 10-22. Men TSH ligger på 3,1, har varit på 5,5 och förbättrats. Jag har förstått att det ska ligga inom 0,2-4,0 och ju närmare 0,2 man ligger desto bättre ämnesomsättning har man. Så är det ngon som har samma "problem"?


Hej pka-pka ! Tsh-värdet för levaxinbehandling har nyligen sänkts till 2.5. Det har inneburit att människor med hypothyreossymtom och ett TSH-värde över 2.5 nu har rätt till levaxinbehandling. Det är inte sagt att ens detta värde är tillräckligt lågt för att ge symtomfrihet, många hypothureoser behöver ligga närmare 0 för att må skapligt. Läs dr Ove Törrings artikel om " Diskutabel gräns för TSH-värdet " 2009-10-09. Går att printa ut från skölkörtelsidan som oxså har värdefull information .


Tack Jalken! Jag ska kolla dina länkar och läsa Dr Törrings artikel, nog dags att ta kontakt med min doktor igen! /P


Hej igen. Ja ta kontakt med din läkare och sätt O.Törrings artikel under näsan på denne.


Hej, Kan du berätta lite hur din matdag ser ut? Jag kanske kan hjälpa dig att få igång din förbränning. Mvh Wille


Hej ! jag har hypotyreos och ligger på 2,6 och har svårt att få min läkare att förstå att jag inte mår bra pga hypotyreosen. Att jag behöver mer Levaxin, man ska inte bara titta på provsvaren utan ta hänsyn till symtom och hur man mår enligt de rekommendationer som finns. Jag har enligt henne en utmattningsdepression, själv tror jag att det är en kombination. Fått utmattningsdepression pga att jag gått för länge underbehandlad kombinerat med ett stressat yrkesliv. Läs på och fokusera på dina symtom snarare än värdena. Själv ska jag till min läkare på fredag och "står på mig ". Lycka till !


Vill också tillägga till Lilla My 2 berättelse. Stress stänger effektivt av förbränningen genom ökad utsöndring av det blodsockerhöjande hormonet kortisol. Detta är en urtida överlevnadsmekanism för oss som art. Stress betydde förr i tiden ofta att maten inte var lätt att få tag på. Vill man få igång förbränningen så måste man också se till att få bort glukos i blodet. Stressa mindre och äta mindre mat som blir till blodsocker (glukos), eller motionera väldigt mycket (skapar dock ett sug efter mer mat). ..och ev få hjälp av vården.


Hej lilla MY! För ett antal år sedan läste jag i läkartidningen om utmattningsdepression eller trötthetssyndrom.Där stod "att hittar man en hypothyreos så är det inte trötthetssyndrom". Du har en hypothyreos med symtom som ska behandlas och ingen trötthetsdep. Ofta sätt diagnosen trötthetsdep. innan man hittar en hypothyreos och då har man hittat orsaken till symtomen. Du har utrymme för att sänka ditt TSH-värde. Många måste sänka TSH-värdet mot 0 eller åt det hållet för att må bra.Jag hade rejäla hyposymtom med TSH 0.4. En sköldkörtel som har förlorat sin förmåga att hålla ämnesomsättningen igång därför att den är förstörd av en inflammation måste medicineras. Den går inte att få igång med kost. Man kan faktiskt dö om inte körteln medicineras.


Hej på er! Intressant läsning. Jag var i kontakt med min läkare som inte vill medicinera mej. Kan ej ta prover nu eftersom jag är förkyld. Får se vad som händer efter nya prover, jag ska försöka ligga på mer. Men jag mår för övrigt bra, sköldköteln är normal. Jag har haft kraftig B12 brist så jag mår så mycket bättre nu än för 7 år sedan så det är svårt att avgöra. Trötta är vi nog alla denna tid på året. Min läkare sa att de går efter TSH på 4,0 och jag låg senast under detta. Min kost då. Jag äter mest husmanskost. Så det blir mycket kyckling, köttfärs, pasta, potatis, kött, bulgur, grönt mm. Fisk äter jag tyvärr för lite av. Nyckehålsmärkta köper jag nästan aldrig. Fett försöker jag undgå i den mån jag kan, aldrig gräddsås osv. Jag äter inte så mycket, lunchen stora målet på dagen. Finns säkert endel att göra här. Min träning, simning 2ggr/v powerwalk 4ggr/v. Ja, jag äter godis och dricker alkohol, är ju bara människa. Jag har fått förklarat att när jag låg på ett TSH värde på 5,5 att stress kunde vara en faktor. Tack för tips!!


Hej, Allt kött du äter ger bra med B-12. Det kommer du aldrig att få brist på igen:-) Fett ska du absolut inte undvika om du vill ha igång förbränningen. Satsa på riktiga fetter, de som finns naturligt i maten och smör, ost och grädde (creme fraiche). Ät helst mer fett och mindre kolhydrater om du frågar mig. Mvh Wille


Hej pka -pka ! De nya referensvärderna för TSH 0.5-2.5 Har du symtom på för låg ämnesomsättning och ett TSH-värde över 2.5 så har du enligt dr. O. Thörringsartikel rätten att få pröva levaxin för att se om det hjälper. Det gör ingen skada . Du har oxå tidigare haft TSH över referens, 5,5. som talar för att något är galet med din körtel.Satte du artikeln under näsan på din läkare? Tyvärr så är inte alla läkare uppdaterade utan kör sitt mantra " Ligger proverna inom referen så är det inte ämnesomsättningen det det beror på utan något annat" Har de inte uppdaterat sig med det nya TSH-värdet så är patienten illa ute och kan få gå länge obehandlad. Jag skulle kräva levaxin om Tsh var över 2.5 och om jag hade symtom på underfunktion. O. Thörrings artikel kan ingen seriös läkare nonchalera då han är den ledande endokrinologen i sverige. En auktoritet. Din läkare ska inte gå efter TSH 4 . Det är ett gammalt värde. Du måste stå på dig!!!. Tro inte att läkare vet bäst.Du vet om något är fel. Du skriver att du haft B12-brist. Vet du varför? Har man en autoimmun hypothyreos, vilket är mycket vanligt, så är det inte ovanligt med andra autoimmuna sjukdomar . Jag tänker då på tarmsjukdomen celiaki där B12-brist kan följa med.Värt att utesluta . Ett bra forum som jag tycker du ska söka råd och stöd i är http:// turtles.egetforum.se Du är anonym och med stöd därifrån får du råg i ryggen och klarar av att få adekvat hjälp. Stå på dig!!!!


Har du inte B12 brist nu så har du väl antingen medicinerats eller så funkar dina tarmar som de ska. Det tar ju lång tid att få B-12 brist. Du borde ha fått ett svar vad det berodde på? Kolla ditt energiintag på en dag här. Tränar du ska man ligga på runt 2500 kalorier och de dagar du inte gör det på ca 2250. http://www.kaloriraknaren.se/index.htm Stress och lite mat sänker ju också din ämnesomsättning. Mvh Wille

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons