Forum Övervikt och följdsjukdomar


Ämnesomsättning

Hej! Kan någon hjälpa mej med hur värderna skall vara vid en bra ämnesomsättning? Jag har idag Fritt T4 15 och TSH 3,1. Tycker inte att läkaren ger några bra svar, utan mnar att det ligger inom ramen. Har svårt att behålla min vikt. Äter bra och kondtionstränar regelbundet. Någon som kan ge några goda råd? /P

Hej! Har du överfunktion eller underfunktion. Jag har giftstruma.Överfunktion. Haft det ett år. Hade 56.Var alldeles för högt. Ligger nu på 15. Läkaren säger det är bra. Jag har varit o tagit prover ofta dett år. Men jag förstår mig inte på det tsh,t3. o t4. Läkaren säger inte hellre till mig,Så att ja förstår mvh tis.


Hej! Har du överfunktion eller underfunktion. Jag har giftstruma.Överfunktion. Haft det ett år. Hade 56.Var alldeles för högt. Ligger nu på 15. Läkaren säger det är bra. Jag har varit o tagit prover ofta dett år. Men jag förstår mig inte på det tsh,t3. o t4. Läkaren säger inte hellre till mig,Så att ja förstår mvh tis.


Fritt T4 på 15 har legat på 11 så nu är det värdet normalt, ska ligga mellan 10-22. Men TSH ligger på 3,1, har varit på 5,5 och förbättrats. Jag har förstått att det ska ligga inom 0,2-4,0 och ju närmare 0,2 man ligger desto bättre ämnesomsättning har man. Så är det ngon som har samma "problem"?


Hej pka-pka ! Tsh-värdet för levaxinbehandling har nyligen sänkts till 2.5. Det har inneburit att människor med hypothyreossymtom och ett TSH-värde över 2.5 nu har rätt till levaxinbehandling. Det är inte sagt att ens detta värde är tillräckligt lågt för att ge symtomfrihet, många hypothureoser behöver ligga närmare 0 för att må skapligt. Läs dr Ove Törrings artikel om " Diskutabel gräns för TSH-värdet " 2009-10-09. Går att printa ut från skölkörtelsidan som oxså har värdefull information .


Hej igen! http://skoldkortel.blogspot.com och http://www.hypo2.info är forum med värdefull kunskap om sköldkörtel och har aktuell kunskap.


Tack Jalken! Jag ska kolla dina länkar och läsa Dr Törrings artikel, nog dags att ta kontakt med min doktor igen! /P


Hej igen. Ja ta kontakt med din läkare och sätt O.Törrings artikel under näsan på denne.


Hej, Kan du berätta lite hur din matdag ser ut? Jag kanske kan hjälpa dig att få igång din förbränning. Mvh Wille


Hej ! jag har hypotyreos och ligger på 2,6 och har svårt att få min läkare att förstå att jag inte mår bra pga hypotyreosen. Att jag behöver mer Levaxin, man ska inte bara titta på provsvaren utan ta hänsyn till symtom och hur man mår enligt de rekommendationer som finns. Jag har enligt henne en utmattningsdepression, själv tror jag att det är en kombination. Fått utmattningsdepression pga att jag gått för länge underbehandlad kombinerat med ett stressat yrkesliv. Läs på och fokusera på dina symtom snarare än värdena. Själv ska jag till min läkare på fredag och "står på mig ". Lycka till !


Vill också tillägga till Lilla My 2 berättelse. Stress stänger effektivt av förbränningen genom ökad utsöndring av det blodsockerhöjande hormonet kortisol. Detta är en urtida överlevnadsmekanism för oss som art. Stress betydde förr i tiden ofta att maten inte var lätt att få tag på. Vill man få igång förbränningen så måste man också se till att få bort glukos i blodet. Stressa mindre och äta mindre mat som blir till blodsocker (glukos), eller motionera väldigt mycket (skapar dock ett sug efter mer mat). ..och ev få hjälp av vården.


Hej lilla MY! För ett antal år sedan läste jag i läkartidningen om utmattningsdepression eller trötthetssyndrom.Där stod "att hittar man en hypothyreos så är det inte trötthetssyndrom". Du har en hypothyreos med symtom som ska behandlas och ingen trötthetsdep. Ofta sätt diagnosen trötthetsdep. innan man hittar en hypothyreos och då har man hittat orsaken till symtomen. Du har utrymme för att sänka ditt TSH-värde. Många måste sänka TSH-värdet mot 0 eller åt det hållet för att må bra.Jag hade rejäla hyposymtom med TSH 0.4. En sköldkörtel som har förlorat sin förmåga att hålla ämnesomsättningen igång därför att den är förstörd av en inflammation måste medicineras. Den går inte att få igång med kost. Man kan faktiskt dö om inte körteln medicineras.


Hej, Vill ändå göra ett tillägg till det Jalken12 skriver. Men det är absolut inget råd för att undvika medicinering, bara så att det inte missupfattas. På senare tid har man börjat titta mer på vilken kost som skapar inflammation och vilken kost som motverkar den. Det finns numera även böcker om detta. Ofta handlar många av våra vanliga åkommor idag om en långvarig låggradig inflammation som då och då kan ge märkbara symptom. De flesta människor märker den inte alls men den kan ändå pågå 24 timmar om dygnet. Här några enkla råd att ta fasta på när det gäller detta (från kostdoktorn): Undvik: Växtoljor, margarin, industrimat/färdigmat (dvs flertalet nyckelhålsmärkta produkter). Var lite försiktig med nötter, industriellt griskött, bröd. Ät: Fet fisk, annan fisk, smör, grönsaker, gräsbetat kött, viltkött, nötkött, ägg, (potatis) Den som inte får i sig fisk regelbundet kan få liknande positiv effekt av Omega-3 i tillskott. Det är möjligt att undvikande av D-vitaminbrist också hjälper något mot inflammationer, men det är mindre studerat. Läs hela inlägget här: http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk Sök gärna mer på detta.. Mvh Wille


Hej på er! Intressant läsning. Jag var i kontakt med min läkare som inte vill medicinera mej. Kan ej ta prover nu eftersom jag är förkyld. Får se vad som händer efter nya prover, jag ska försöka ligga på mer. Men jag mår för övrigt bra, sköldköteln är normal. Jag har haft kraftig B12 brist så jag mår så mycket bättre nu än för 7 år sedan så det är svårt att avgöra. Trötta är vi nog alla denna tid på året. Min läkare sa att de går efter TSH på 4,0 och jag låg senast under detta. Min kost då. Jag äter mest husmanskost. Så det blir mycket kyckling, köttfärs, pasta, potatis, kött, bulgur, grönt mm. Fisk äter jag tyvärr för lite av. Nyckehålsmärkta köper jag nästan aldrig. Fett försöker jag undgå i den mån jag kan, aldrig gräddsås osv. Jag äter inte så mycket, lunchen stora målet på dagen. Finns säkert endel att göra här. Min träning, simning 2ggr/v powerwalk 4ggr/v. Ja, jag äter godis och dricker alkohol, är ju bara människa. Jag har fått förklarat att när jag låg på ett TSH värde på 5,5 att stress kunde vara en faktor. Tack för tips!!


Hej, Allt kött du äter ger bra med B-12. Det kommer du aldrig att få brist på igen:-) Fett ska du absolut inte undvika om du vill ha igång förbränningen. Satsa på riktiga fetter, de som finns naturligt i maten och smör, ost och grädde (creme fraiche). Ät helst mer fett och mindre kolhydrater om du frågar mig. Mvh Wille

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons