Forum Övervikt & följdsjukdomar


Forumtråd: Äldre lyckligare ????

28/4 var ett inlägg om en foskning i Amerika om att äldre människor är lyckligare PGA att de inte är stressade av alla krav! FEL Har talat med många äldre och alla säger samma sak. Äldre människor tål inte lika mycket stress och krav som då de var unga och de har visst massor med krav på sig. Från sina barn, barnbarn och samhället. Man förväntas ställa upp i allt, man är ju pensionär och "ledig". Kroppen är inte heller som förr, allt har blivit jobbigare. Men lyckligare kanske man är just därför att man accepterat livet som det blev. Blivit mera tolerant mot både andra och sig själv. Blivit härdad av livet så att man klarar kriser /trauman bättre än då man var ung och oerfaren. Det är min och mina vänners erfarenhet av att bli äldre.

Håller fullständigt med dig. Kraven från arbetslivet försvinner, men ersätts av många nya, som kan vara nog så frusterande. Skillnaden är att man faktiskt KAN välja vad man vill göra. Problemet många gånger är att man är för snäll och vill vara till lags.


Ja du, ibland Kan man INTE välja just för att man vill vara snäll, och hjälpsam, Ibland för att någon är i nöd, och dessutom minns jag hur det var då man inte fick nån hjälp av närstående vid kris eller sjukdom. Men jag blir ledsen då de i 30-40 års ålder säger att vi är lediga jämt, och de sätter sig ner för att vila sina ben vid stora sammankomster för de är så trötta efter jobbet. Vi som "jämt" är lediga kan springa. Jag har ju själv varit 30-40 år och minns att man var mera alert då i kroppen och vilade upp sig fortare, idag tar det längre tid för det. Och jag sprang då istället och hjälpte de äldre. Det finns en avundsjuka till oss äldre idag vi som är "lediga" så mycket. Vi har jobbat hela livet så visst kan vi få jäkta lite, lite mindre och hinna njuta lite de sista åren vi lever.


Jag tror att varje tid i livet har sin charm eller hur man ska säga. Varje del av livet gör att man blir trött på olika sätt. Då man är i 30-40 års åldern så har man säkert mera energi än då man är äldre. Men samtidigt så har man en massa andra saker att göra. Man har antagligen barn de tar en massa energi, man ska jobba, i dag så är det oerhört stressigt och man ska hinna med allt. Det gäller nog att tidigt i livet att hitta ett sätt att slappna av. Sedan då man är pensionär så är det naturligt att man blir lättare tröttare och inte orkar med allt. Men samtidigt då så har man ett val vad man gör med sitt liv. Jag tycker verkligen att man har rätt till att vara ledig då, då man har jobbat ett helt liv. Men om man är trött och stressig då tycker jag att man ska se över hur man lever. För det är ju inte meningen med att pensinonärstiden ska göra att man blir helt utarbetad. Man ska ju njuta=). Så det jag vill komma fram till är att man kan vara trött på olika sätt. Oavsett om man är 30 eller 65 år, det beror helt enkelt på vad man gör med sitt liv. /Kramizar


Det är sant att varje period av livet har sin charm, tiden med utbildning, barn och jobb samtidigt, men det har vi ju äldre redan haft så vi vet hur det är. Och det är inte stressigare idag med alla hjälpmedel som finns att få både för hem och arbete. Många saker gjordes manuellt förr som det finns maskiner för idag. När man blir äldre vill man kanske göra saker man inte hunnit förut medan barnen var under uppväxt och hur hinna det om kraven blir för stora, ibland kan man bara inte säga nej med gott samvete. Läst första ins.. Varför många av oss tror att äldre är lyckligare.


Jag läste ditt första inlägg igen=). Men det behöver inte vara så. Om det blir för mycket då får man lära sig att säga nej. Min pappa är en sådan där person som inte kan säga nej. Han är pensionär. Han tusen saker att göra.Han känner att alla rycker i honom. Men det är ju själv förvållat. Vill han inte göra det han gör, säg nej har jag sagt åt honom! Jag vet att det inte är lätt att säga nej, men det är något som man måste lära sig oavsett ålder. Men det behöver inte vara så att man mår dåligt av det heller. Min svärfar har en massa att göra med sedan han blev pensionär, men han tycker att det är skoj det han gör. Han har blivit mycket mera avslappnad sedan han slutade jobbet. Han verkar njuta av sin pensionärstid. Saker blir vad man gör det till. Trivs man inte och känner sig stressad då får man se till att ändra på det. Man har bara ett liv och det är bara en själv som kan ändra på det. Sätta ner foten och säga att nu tusan räcker det!!! Sedan så ska man vara lite kritisk då man läser om forskningar. Det representerar ju inte på långa vägar alla. Det är ju i USA med där ser ju saker lite annorlunda ut med. Sedan är det sant att ni som är äldre har haft tiden med barn, plugga och allt det där. Men vi är mitt uppe i det. Man ser ju saker på ett helt annat sätt då man har fått distans till det. Oavsett om man blir tröttare då man är äldre så hjälper det inte mig att bli piggare nu. Om du förstår vad jag menar. Även om vi idag har en massa hjälpmedel så tror jag snarare att det stressar upp folk. Man ska bli ännu mera effektivare och det skapar ännu mera stress, det är ju inte bra alls. Det jag vill komma fram till är att jag förstår att det inte alltid är lätt att vara pensionär. Det kan säkert vara krav fyllt. Men livet är ju inte alltid så lätt för att man är yngre. Man kan vara trött och känna att man behöver sitta ibland med=).Det vet ju ni eftersom att ni har varit där med=). Det är intressant att diskutera sådant här=). /Kramizar


Läs det Sista i första inlägget, För jag gick faktiskt emot forskningen, det är ju den jag inte tror på. Varken jag eller många av våra äldre. Sen går det inte att jämföra männens och kvinnors jobb i min generation. Där kvinnorna hade ansvar för både jobbet och hemmet utan delat ansvar med männen som det är idag. Nog minns man hur tungt det var att stå och arbeta med tex bakdegar i degbytta för hand istället för i assistent. Tvätta i såar istället för i tvättmaskin. Kånka med kassar och barn efter jobbet om man inte hade bil. Vi äldre glömmer aldrig hur vi slet och våra föräldrar ännu mycket mera än vi. Då man nu ser dagens unga påminns man igen hur det var med jobb, barn osv, Och även om vi har distans på det hela glömmer vi det inte. Idag njuter man istället av att ha alla maskiner till hjälp, inte stressad. Bara tacksam. Javisst vi har alla ett val, Det har vi alla faktiskt genom hela livet och att livet blir vad man gör det till. i alla situationer. Läste så fina rader en gång som lyder så här: "Livet är som en knoppande växt." Först har man en instinkt, Sedan en åsikt, Till slut en vetskap.


Japp, du har rätt du skrev att du gick emot det. Missade att skriva att det är bra att du tar det med en nypa salt. Bara för att det är forskning så är det inte alltid sanningen. Jo, förr i tiden var det nog inte lätt. Jag var ju inte med då=). Även om det känns som att jag är 100 ibland! Men man har ju hört det berättas en hel del. Visst är det bra med alla saker som man har till hjälp. De ska ju underlätta livet, det är ju liksom meningen. Men jag tror ändå att vi har tappat en hel del. Det finns en anledning till att vi är sönder stressade och mår dåligt. Vi kanske har det för bra. Håller med dina sista ord där de säger en hel del. Dock tror jag att visdomen kommer undan för undan i livet. Det är medan man lever som man får den. Ja, sen är det för sent=). /Kramiz på dig


Ja, man lär så länge man lever.=)


Har du inte hört talas om, att slita ut en generation i taget. Men jag har också märkt, att detta med att "jämt vara ledig", detta kan vi höra från våra barn ibland. Typ Ni som har det så bra. Men vi har ju i allmänhet jobbat sedan vi var i 15-års åldern, och har med all rätt, att försöka njuta av de åren som är kvar. Och ta vara på varje dag.


Har hört det både från barnen och unga arbetskamrater, Många av oss började jobba redan som 13 åringar. Så vi har all rätt att få hinna njuta lite utan dåligt samvete, kroppen vill det också. Kanske det inte alla gånger syns utanpå att den är sliten.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons