Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om övervikt 2008

Netdoktors redaktion har samlat vanliga frågor och svar om övervikt. Ta del av dess här.

Uppdaterad den: 2008-10-24

Annons

P-piller och vikt

Hejsan,

Jag är 26 år och har ett BMI strax över 30. För åtta år sedan började jag äta p-piller och gick väldigt snabbt upp i vikt, utan att ändra min kost eller motion något. Jag upptäckte också att jag hade svårt att gå ner i vikt, iallafall svårare än innan jag började äta p-pillren. Under åren samlade jag dessutom på mig än mer övervikt. Nu har jag lyckats gå ner 10 kg men det går väldigt trögt och långsamt. Skulle det kunna bli lättare att gå ner i vikt om jag slutade med p-pillren?

Jag undrar också om det här med midjemåttet, är det oberoende av hur lång man är?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Svar

Hej,

Det är många som har samma erfarenhet som du, nämligen att ha ökat i vikt efter att ha börjat med p-piller. Viktökning finns också angivet i FASS som en av biverkningarna till de sk gestagenerna, som är det hormon som används ensamt i minipiller och i kombination med östrogen i vanliga p-piller.

Om och hur mycket vikten ökar varierar mellan olika preparat och olika personer. Som alltid när det gäller viktökning så är det ofta många faktorer som spelar in, så det kanske inte bara beror på p-pillret. Även små förändringar i mat- och motionsvanor ger utslag på längre sikt, både uppåt och neråt!

Annons
Annons

Det är möjligt att du skulle få lättare att gå ner i vikt om du slutade med p-pillren, eller om du byter preparat - diskutera gärna med din preventivmedelsmottagning, de kan nog hjälpa dig att välja. Det kanske blir en kompromisslösning, eftersom ett välfungerande preventivmedel är ju också viktigt.

Om du har lyckats gå ner 10 kg så är det å andra sidan helt normalt att det känns som att det går trögt och långsamt - men även om det går långsammare, så blir det positiva resultat på sikt!

Gränsen för midjemåttet är den samma oavsett längd och kroppsbyggnad. Eftersom siffrorna bygger ju på stora befolkningsundersökningar, så tas det i praktiken ändå hänsyn till de faktorerna.

Hälsningar,

Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt

Har provat "allt"

Hej!

Jag är en tjej på 18 år som har provat allt för att gå ner i vikt. Jag har alltid varit rund, och sedan 10-12 års ålder försökt göra något åt det. Förut handlade det bara om osäkerhet kring hur jag såg ut, men numera handlar det om min hälsa. Jag har ofta ont i ryggen, har problem med knäna och konditionen ska vi inte tala om. Jag är ofta trött och känner mig klumpig.

Jag vet att min övervikt ses som något man kan "rätta till" genom kost och träning. Men om jag redan försökt det? I åtta år har jag försökt att träna, äta mindre, äta nyttigt, Viktväktarna, Viktklubben, ja allt. Och varje gång jag ber om hjälp säger läkare, vänner, föräldrar att det bara är att "kämpa på".

Hela min familj är överviktig, och nu jag rädd för att jag kommer fortsätta gå upp i vikt. Jag känner att min kropp inte mår bra. Senast jag kollade, låg mitt BMI på 32.

Finns det någonting att göra - förutom kost och träning? Jag förstår att dessa är nödvändiga, men utöver det?

Tacksam för svar!

Svar

Hej,

Du verkar ha prövat många metoder för att gå ner i vikt. För att kunna påverka vikten på ett bestående sätt handlar det faktiskt om att hitta en fungerande livsstil som man trivs med i längden. Nu gäller det för dig att själv hitta rätt väg bland alla råd du får, något som fungerar bra för just dig. Om du ser till att äta regelbundet, varierat och håller dig aktivt så blir det lättare.

Det låter som om du har en stark ärftlighet för övervikt och att du haft problemen sedan du var barn. Det betyder inte att det är omöjligt för dig att gå ner i vikt eller att hålla vikten stabil, men det kan betyda att det är svårare för dig. Du kanske alltid måste tänka dig för när det gäller dina mat- och motionsvanor.

Ibland kan läkemedel fungera som stöd för viktminskningen (Xenical eller Reductil), men de är bara effektiva om de kombineras med en livsstilsförändring. Om du behöver ytterligare stöd av någon, eller någon att prata med kan du kanske höra med din husläkare vilka möjligheter som finns där du bor.

Hälsningar,

Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Allmänt om fett

Hej!

Det vore toppen om ni kunde skriva något allmänt om fetter här på Netdoktor Övervikt. Fetter är ett stort ämne bland medlemmarna här, och något som det diskuteras mycket kring (rätt typ av fett etc).

Kan ni inte hjälpa till och förklara!

Tack på förhand!

Svar

Hej!

Fett är ett viktigt näringsämne som vi varken ska äta för mycket eller för lite av. För mycket fett av fel sort (mättat fett och sk transfett) ökar risken för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Äter vi för lite fett kan bl a upptaget av fettlösliga vitaminer bli lågt. Olika fettsyror är viktiga för en rad olika funktioner i kroppen t ex bildningen av hormoner. Fett är också förstås en viktig energikälla.

Rekommendationen när det gäller vilket fett vi ska äta, är att tyngdpunkten bör ligga på livsmedel som innehåller mycket enkelomättat fett, som exempelvis finns i olivolja, rapsolja, flytande margarin, nötter, frön, avokado och oliver. Livsmedel som innehåller mycket fleromättat fett är också viktigt, framförallt den fleromättade fettsyran omega 3. Omega 3 finns framförallt i fet fisk men även i mindre mängd i rapsolja, linfrö och valnötter.

Livsmedel som innehåller mycket mättat fett ska vi tvärtom äta mindre av. Mycket mättat fett finns i smör, feta mejeriprodukter, charkprodukter, glass, choklad, bakverk och kokosfett.

Idag pratas det också mycket om transfetter. Det finns dels naturliga transfetter i bl a talg och mjölkfett samt transfetter som bildats genom härdning av omättade fetter. Denna härdning av omättat fett görs inom livsmedelsindustrin för att produkten ska få den egenskap som önskas, t ex viss sprödhet och fasthet. Om det står att en produkt innehåller "delvis härdat fett", så innehåller den transfett. Är det omättade fettet fullständigt härdat, har den kemiska strukturen övergått till att bli mättat fett. Delvis härdat fett och därmed transfett finns framförallt i bagerimargariner och friteringsfetter, dvs bakverk, kakor, kex, pajer, piroger, snacks och friterad mat. Bordsmargariner och de flesta hushållsmargariner som vi kan köpa i butik är däremot i princip fria från transfettsyror.

Transfettsyror, liksom mättade fettsyror, höjer "det onda" kolesterolet som kallas LDL. Man tror att effekten av transfettsyror och risken för hjärtsjukdom kan vara större än vid motsvarande intag av mättade fettsyror. Idag diskuteras också transfetternas betydelse för uppkomst av cancer, typ 2 diabetes och allergier, men det vetenskapliga underlaget för ett samband med dessa sjukdomar är inte till fullo bevisat.

Hälsningar,

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Hur blir jag tillräckligt motiverad?

Jag har BMI 33, så jag vet att jag verkligen borde gå ner i vikt, men det går bara inte...

Jag är med både i Netdoktor Övervikt och Viktväktarna. Jag "sköter mig" till punkt och pricka i kanske två veckor, sedan faller jag in i mitt tidigare mönster igen, med viktuppgång som följd.

Hur gör man för att bli tillräckligt motiverad? För att orka med hela vägen? Tacksam för goda råd!

Svar

Hej,

Detta är ingen lätt fråga! Det tar ju lång tid att gå ner i vikt, så det gäller att hitta något som motiverar långsiktigt. Det finns många goda skäl att gå ner i vikt, men du kanske behöver tänka efter varför det är viktigt för just dig?

En viktig sak för att stå ut under längre tid är att ha en planering som är rimlig. En extrem diet går att hålla under kortare tid, men inte i längden, eftersom den ofta inte överensstämmer med de vanor man har i sitt liv för övrigt.

Försök att vara lite snäll mot dig själv! Om du blir sugen och avviker från din plan vid ett tillfälle, så har du alltid möjligheten att stanna upp där, innan du har gått upp alla kilon igen. För många är personer i omgivningen ett stort stöd när motivationen sviktar (familj, vänner eller andra i liknande situation).

Det är just en del av tanken med Netdoktor Övervikt, att man skall kunna stötta och lära sig av varandra.

Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt

Tips på snacks?

Hej!

Jag skulle vilja ha tips på bra snacks. Är pumpakärnor och rostad majs bra alternativ?

Svar

Hej!

Snacks som ger lite färre kalorier är framförallt popcorn och salta pinnar. Pumpakärnor innehåller en del fett och blir därför mer kaloririka. Fettet är av bra kvalitet, så pumpakärnor kan du gärna äta i mindre mängder, strö några över salladen t ex. Rostad majs har jag tyvärr ingen uppgift på. Eventuellt är de rostade med olja vilket innebär att de innehåller en del fett.

Här följer en liten förteckning över snacks:

Popcorn
1 dl: 12 kcal och 0,4 g fett
100 g (33 dl): 395 kcal och 14,5 g fett

Pumpakärnor
1 dl: 335 kcal och 27 g fett
100 g (1,7 dl): ca 560 kcal och 46 g fett

Potatischips
1 dl: 56 kcal och 3,5 g fett
100 g (8 dl): ca 470 kcal och 30 g fett

Ostbågar
1 dl: 34 kcal och 3 g fett
100 g (14 dl): ca 484 kcal och 30 g fett

Salta pinnar
30 st: 75 kcal och 1,3 g fett
100 g (100 st): ca 375 kcal och 7 g fett

Jordnötter
100 g: 585 kcal och 49 g fett

Hälsningar!

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Viktuppgång - trots träning

Hej,

Jag vill gå ner i vikt! Sedan en och en halv månad tränar jag på gymmet tre gånger i veckan. Där kör jag en halvtimmes konditionsprogram och styrketränar lika länge.

Istället för att gå ner i vikt, har jag nu dessvärre gått upp... Jag äter tre gånger om dagen, enligt de vanliga principerna för viktnedgång.

Vad kan jag göra för fel?

Svar

Hej!

Mitt första råd är att du ska ha tålamod. Den viktnedgång vi på Netdoktor rekommenderar är ungefär ett halvt kilo i veckan.

Det är utmärkt om du följer våra kostråd och använder Matlådan. Annars riskerar du att "missa" kaloririka tillbehör, som fet sås och dressing, läsk och liknande. Några extra kalorier här och där försvårar totalt sett möjligheterna till viktnedgång. Den enkla principen, som vi ständigt nämner här, är ju att om ditt energiintag är större än den energimängd som du förbrukar, så leder det till viktuppgång.

Slutligen får man inte glömma att din träning kan ha resulterat i muskeltillväxt. Som du kanske vet, väger muskler mer än fett, så stirra dig inte blind på vågen. Kanske kan du även mäta midjeomfånget för att se tydligare resultat? Om man inte vill bygga stora muskler, ska man sträva efter lägre vikter och fler repetitioner - eller bara konditionsträning, som löpning, simning och cykling.

Hälsningar,

Mats Halldin
Redaktör/läkare Netdoktor Övervikt

Undvika diabetes med kost och motion?

Hej!

Jag är en kvinna, 40 år, som är i riskzonen för att få diabetes typ 2 (övervikt, högt blodtryck, arv) och undrar följande: kan man bli frisk från diabetes med hjälp av kost och/eller medicin eller är det "obotligt" när man väl fått sjukdomen?

Enligt läkare kan jag genom kost och motion normalisera mitt höga blodtryck och kanske då även plocka bort min medicin (Tenormin). Jag har påbörjat min viktminskning och redan gått ner 8 kg, men ännu inte kollat effekten på mitt blodtryck. Vad jag kan förstå, kan även en rimlig viktminskning på ca 10% ha goda effekter på blodtrycket. Gäller detta även diabetes typ 2?

/En som hoppas undvika diabetes och sluta med blodtrycksmedicin

Svar

Hej,

Grattis till din viktminskning och tack för en mycket relevant fråga! Glädjande nog, kan blodsockernivåerna absolut sjunka under gränsen för diabetes typ 2 med hjälp av kost och/eller motion (helst i kombination). När det gäller motion, är det inte bara den eventuellt efterföljande viktminskningen som ligger bakom de förbättrade blodsockernivåerna, utan även aktiviteten i sig.

Oberoende av vilken metod som används, förbättras diabetes typ 2 av viktminskning. Det räcker att gå ned 5–10 kilo för att blodsockervärdena ska förbättras. De flesta personer som gått ned kraftigt i vikt (30 kilo eller mer) har blivit helt fria från sin diabetes typ 2.

Dessutom kan, som din läkare säger, måttligt förhöjda blodtrycksnivåer normaliseras genom livsstilsförändringar såsom fysisk aktivitet, viktminskning, kostförändringar och stresshantering.

Även om man måste ta läkemedel mot sin diabetes typ 2 eller sitt höga blodtryck, är det förstås av godo att leva sunt, eftersom man kan minska behovet av läkemedel - vilket är en poäng i sig (minskade biverkningar och kostnader). Dessutom förebygger man övriga hjärt- och kärlsjukdomar med mera.

Hälsningar,

Mats Halldin
Redaktör/läkare Netdoktor Övervikt

Amning och viktnedgång

Är en tjej på snart 30 år med en bebis på 3 månader som jag helammar. Jag undrar hur mycket man skall äta per dag för att täcka närings- och kaloribehovet? Jag vill absolut inte hårdbanta, men att äta rätt och nyttigt är mitt mål och att minska midjemåttet några centimeter vore inte fel...

Jag är 173 cm lång och väger 80 kilo, så jag är överviktig enligt BMI-tabellerna. Tack på förhand!

Svar

Hej,

Så länge du helammar ligger energibehovet ca 500 kalorier över ditt normala behov, dvs 2600- 2700 kcal per dag. Även rekommendationen för de flesta vitaminer och mineraler är högre under amning. För att täcka alla näringsämnen rekommenderas inte ”bantning” under amningsperioden. Däremot är det bra att få in bra matvanor, dvs att äta efter tallriksmodellen, äta mycket frukt och grönsaker, välja fullkornsprodukter och magra mejeriprodukter, variera mellan fisk, kyckling och kött och äta bra mellanmål.

När du slutar amma kan du följa den energinivå som Matlådan föreslår för dig. Ditt BMI ligger lite högt men det har bara gått tre månader sedan du fick barn. Den fettreserv du har lagt upp under graviditeten är en hjälp för kroppen att klara energiförsörjningen under amningsperioden.

Må gott!

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Varför har viktminskningen stannat av?

Hej Netdoktorn,

Min vän har gått ner 30 kg på 1,5 år, men nu har vikten stått still i sex månander. Hon väger 67 kg och är 159 och önskar gå ner 5-7 kg till. Hon tränar 4-5 gånger i veckan och har ätit samma kost hela tiden. Vad är det för fel hon gör? Behöver hon ändra sin kost? Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Din vän har ett BMI i dag på 26,5 i stället för 38, vilket är ett strålande resultat! Om vikten har stått stilla i sex månader, så talar det för att med nuvarande träning och kosthållning är kroppen i jämvikt. Om hon mår bra och klarar att hålla fast vid sina nya vanor så att hon fortsätter vara viktstabil har hon gjort mycket stora hälsovinster.

Det är helt normalt att viktnedgången planar av efter en tid eftersom energiförbrukningen minskar när vikten minskar. För att minska ytterligare i vikt krävs då att man minskar energiintaget i kosten ännu mera och/eller ökar sin energiförbrukning genom att öka på sin fysiska aktivitet. Men man ska vara medveten om att för den som en gång varit kraftigt överviktig kan det vara svårt att hålla fast vid den nivå på kost och motion som ger ett BMI under 25.

Hälsningar,

Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt

Sockerberoende?

Hej!

Jag undrar lite om sockerberoende. Vad är det egentligen och hur märker man att man är sockerberoende? Vad kan man göra åt det isåfall? Finns det någonting överhuvudtaget som heter sockerberoende?

Enligt det lilla som jag har läst om detta ämne tror jag nämligen att jag kan vara sockerberoende. Jag kan inte hålla mig från sötsakerna när jag väl börjat. För mig är det jätteviktigt att äta rätt utan socker, för annars söker jag igenom varje vrå efter någonting sött. Jag kan börja dagen med godis om jag "råkar passera en skål" och sedan är hela dagen förstörd.

Om jag måste ta bort sockret från kosten, hur bär jag mig åt? Det finns så mycket gömt socker överallt. Kan man använda florsocker, vanlijsocker, sirap osv om man tar bort vanligt sockret?

Svar

Tack för din fråga om det starka suget efter sött, som många säkert känner igen sig i. Förr sa man ”sockergris” idag säger man sockerberoende. Men vad det beror på, att vissa människor har ett stort sug efter sötsaker, är forskare oense om. Vissa menar att det är samma typ av beroende och missbruk som av alkohol och droger. Andra forskare håller inte med om det. Oavsett vad sockersuget beror på, så är det ett problem för många och kan vara besvärligt att bli av med. För dig verkar detta vara ett bekymmer.

Du skriver att när du har ätit lite sött så är dagen förstörd, vilket leder till att du äter ännu mer. Detta fenomen är vanligt hos många som ska gå ner i vikt. Men det är inte bara socker som ger den känslan. Att uppleva att ”dagen ändå är förstörd” - när jag inte kunde låta bli att välja pasta med gorgonzolasås till lunch, fast jag vet att jag borde ha valt ett smalare alternativ - är mycket vanligt. Så man fortsätter att unna sig den dagen för att ta nya tag nästa dag. Därför kan en unna-sig-dag, ”lördagsgodis”, vara en hjälp.

Mina viktigaste råd till dig är:

  1. Ät regelbundet frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Då håller du blodsockret på en jämn nivå som minskar risken för sug efter sött.
  2. Till frukost väljer du med fördel naturell yoghurt eller filmjölk, fiberrika och sockersnåla flingor/müsli utan torkad frukt (eller bryt ned knäckebröd) och tillsätt rivet äpple eller färska bär. Havregrynsgröt med mjölk är också bra. Ät smörgås på grovt fullkornsbröd.
  3. Mellanmålen kan bestå av frukt eller en fullkornssmörgås.
  4. Till lunch/middag är det viktigt att du inte äter en för liten måltid. Se till att få med alla ”komponenter” dvs ris, potatis eller pasta, kött, fisk, kyckling eller ägg och mycket grönsaker, gärna ärter och bönor.
  5. Undvik helt söta drycker, även juice. Drick vatten.
  6. Undvik att använda alla typer av socker såsom florsocker, sirap och fruktsocker. Undvik helst också alla produkter sötade med sötningsmedel. Även om de är sockerfria så ska du vänja dig att mat är gott utan att det smakar sött.

Jag önskar dig lycka till med att övervinna ditt sockersug!

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt


Annons